Svečana akademija u Mostaru: Šantićev duh nam je potrebniji nego ikada (FOTO)

Santicevi dani (1)

U organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar u subotu, 26. svibnja, održana je svečana akademija povodom slave Saborne crkve u Mostaru i jubileja 150 godina od rođenja Alekse Šantića, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Srpskog kulturno prosvjetnog društva “Prosvjeta” iz Mostara i mostarski paroh Radivoje Krulj ističe kakao je Aleksa Šantić kao prorok i da nije slučajno da je slava Saborne crkve ove godine baš na Aleksin 150 rođendan.

“On je tako savremen i tako nov, aktualan i poučan. Imamo mnogo toga od njega da naučimo, da cijenimo sebe, da komšije volimo kao svoju braću i da na taj način živimo u Mostaru i svjedočimo Aleksu Šantića”, kazao je Krulj.

Govoreći o liku i djelu velikog mostarskog pjesnika, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, akademik Josip Muselimović kaže da je prije 150 godina grad na Neretvi obasjalo sunce, jer se tada rodio veliki pjesnik Aleksa Šantić.

“Dandanas se po saborskim klupama po parlamentima izgovara riječi ‘ostajte ovdje’. Pjesnik je pjevao svom, ali i našem vremenu, zato mi koji jesmo živi dužni smo slaviti pjesnike kao što je Aleksa Šantić”, kaže Muselimović.

Da je Aleksa Šantić u današnje vrijeme Mostaru, ali i Bosni i Hercegovini te svekolikom građanstvu više potrebniji nego ikada smatra publicista Šemsudin Zlatko Serdarević.

“Kad se približava Mostaru prva pomisao je Šantić jer je on simbol zajedništva, on je mirio ove narode i povezivao, svaki njegov gest i djelovanje je bilo usmjereno prema čovjeku bez obzira na sve razlike koje su bile. Treba se inspirirati njegovim životom jer je on pokazivao da je dostojan i ugledan građanin Mostara, ali i cijele regije”, kaže Serdarević.

Potpredsjednica Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica-Šagovnović ističe da je Šantić udario temelje srpske kulture u Mostaru, a da Prosvjeta na tim temeljima čuva identitet i srpsku kulturu u Mostaru, te od 2008., kada je obnovljena, slavi Šantića.

“Ja sam presretna što mi večeras ovdje sa svim narodima iz sve tri vjere slavimo Šantića i zajedničke vrijednosti koje su ovaj grad uvijek krasile”, kazala je Bjelica-Šagovnović.

Ona ističe kako je Šantić imao tri ljubavi iz tri naroda i da je jedna od njih iz ljubavi htjela mijenjati vjeru. No, podsjeća, kako je tada Šantić rekao da neće mijenjati vjeru, nego Mostar.

“Prosvjeta želi da svi zajedno vratimo ovom gradu vrijednosti koje su ga krasila u pravom smislu“, kazala je Bjelica-Šagovnović.

Podsjetila je da Šantić danas u Mostaru ima samo trećinu svoje ulice da je u polovini tabla s imenom Mile Budaka, da gimnazija više ne nosi Šantićevo ime, ali naglašava da će Prosvjeta, čim se oformi Gradsko vijeće Mostara, pokrenuti inicijativu da se gimnaziji vrati Šantićevo ime i da se vrati Šantićeva ulica u Mostaru.