Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Mostar

Svečano otvoren Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2019.”

Mostarska liska 2019

U natjecateljskom programu izvest će se sedam najboljih predstava komedijskog žanra iz čitave regije

Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2019.” koji se održava od 19. do 26. aprila večeras je otvoren u Narodnom pozorištu Mostar, donoseći najbolje komedije iz regije, čime je grad na Neretvi na sedam dana postao središte humora i smijeha, javlja Anadolu Agency (AA).

Festival koji se ove godine održava pod krilaticom “Drugačiji život je mogućim”, otvoren je izložbom “Glumac lirskog treptaja” Safet Pašalić, prvi upravnik Narodnog pozorišta Mostar u foajeru NPM-a, čime je ujedno počela i svečanost obilježavanja 70 godina rada Narodnog pozorišta Mostar.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović s ponosom kaže kako je Mostarska liska manifestacija koja povezuje ljude u Mostaru i koja je sve značajnija u široj regiji.

“To je za Mostar vrlo važno, a za nas je bitno i da se možemo pohvaliti da smo izašli iz okvira Narodnog pozorišta Mostar i da se ove godine 26 različitih festivalskih sadržaja održava i na drugim lokacijama u gradu“, kazao je Mujkanović.

Uz natjecateljski program, kako ističe, održavat će se i edukativne radionice i susreti mladih na širem području grada.

Gradonačelnik Mostar Ljubo Bešlić koji je Festival svečano proglasio otvorenim ističe da je Mostarska liska jedan od brendova Mostara, prepoznatljiv u široj regiji.

“Mostarski liskaluci, kojih je sve manje, na žalost, imaju tradiciju humora i satire i kroz ovaj festival i vjerujem da će svi koji dođu uživati”, kazao je Bešlić.

Poseban je naglasak stavio na sinergiju kulturnih djelatnika koji su, kako naglašava, doprinijeli da Mostar uđe u drugi krug u izboru za Europsku prijestolnicu kulturu.

Mostarsku lisku veoma značajnom ocijenio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

“Liska u Mostaru koristi za ljude koji su na prirodan način nasmijavali druge. Sretan sam što ovaj festival godinama nasmijava građane Mostara i sve više napreduje i obogaćuje kulturnu scenu“, kazao je ministar Hadžović.

Popularni sarajevski glumac Senad Bašić koji je i predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija u izboru za Mostarsku lisku, kaže da je bh. podneblje izuzetno bogato humorom, koji smatra veoma važnim za svakog pojedinca.

“U Bosni nikad nije nedostajalo humora. To dođe kao rudno bogatstvo, kad bi mogli da izvozimo humor, ja mislim da bi bili najbogatija zemlja na svijetu”, kazao je Bašić.

Da je publika žedna humora pokazala odmah prva večer ispunjena smijehom na početku natjecateljskog programa i izvedbom predstave “Ime” Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka u izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo.

Naredne večeri, 20. aprila na repertoaru je predstava “Zašto je poludeo gospodin R?” Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Za nedjelju, aprila najavljena je predstava “Anđeli Babilona” Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.

U ponedjeljak 22. aprila dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom “Mušica”, koja je nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23. aprila, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu “Narodni poslanik” Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića.

Narednog dana, 24. aprila stižu gosti iz Beograda, te nastupa Presek Dijagonala s predstavom “Brak mrak” Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan takmičarskog dijela (25. aprila) nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom “Naši dani”, Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2019” čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati Žirijem, nagrađivani bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Uz natjecateljski program ovogodišnje izdanje festivala donosi i 26 festivalskih sadržaja s popratnim aktivnostima, među kojima su radionice za mlade u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Time ovaj festival po prvi put izlazi iz okvira prostorija Narodnog pozorišta Mostar, šireći kulturnu scenu u Mostaru.

Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2019.” održava od 19. do 26. 4. 2019., a sve natjecateljske predstave su na programu u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

Festival će biti zatvoren 26. aprila, ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima.