Svečano otvorena prva frankofona medijateka u Sarajevu (FOTO)

frankofonija (4)
Foto. D. Begović

Francuski institut i Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini svečano su danas u Sarajevu otvorili prvu frankofonu medijateku s udobnom čitaonicom, zabavnim kutkom za djecu i mlade i salama s više od 5.000 dostupnih djela na francuskom jeziku.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi kazala je da je ova medijateka namijenjena svim onima koji žele čitati, raditi ili se zabaviti. Pozvala je sve one koji su zaljubljeni u francuski jezik, književnost da dođu i uživaju.

– Ovo je posljednja etapa avanture koja je započela 1995. godine u vrijeme dok je rat još trajao, a obilježena je otvaranjem Centra André Malraux, predvođeno udruženjem Pariz-Sarajevo-Evropa – rekla je ambasadorica Bodonyi.

Knjiga je, dodala je, uvijek bila u srcu ovog projekta o čemu svjedoči i značajan dokumentaristički fond, ali i događaji kao što su Evropski susreti knjige u organizaciji ovog centra i dolazak mnogih velikih pisaca u Sarajevo. Među njima su Predrag Matvejević, izbjeglica iz BiH koji je pisao u Francuskoj, te Enki Bilal čiji su stripovi danas na policama medijateke.

U okviru medijateke otvoren je i novouređeni ured Campus France i ured za kurseve, a posjetioci su imali priliku pogledati izložbu “French Touch de la Webcreation”.

Svi zainteresirani imaju mogućnost besplatnog jednomjesečnog korištenja ove biblioteke direktnom registracijom na web stranicu, nakon čega trebaju postati član.