Svečano promovisano Udruženje umjetnika ZDK “Art ideJA”

udruzenje_art_ideja_2

Nakon višemjesečne pripreme 10. febrauara u prepunoj sali Starog pozorišta u Zenici u 19 sati, svečano je promovisano Udruženje umjetnika Zeničko-dobojskog kantona Art ideJA.

Udruženje je nastalo sa ciljem da promoviše umjetnike svih opredjeljenja, te da pruži mogućnosti svima onima koji žele da uče i da upoznaju umjetnost.

Na svečanoj promociji su predstavljeni članovi i sekcije Udruženja.

Upravni odbor Udruženja umjetnika Zeničko-dobojskog kantona Art ideJA broji jedanaest članova: počasni predsjednik Alija Kulenović, predsjednica Zuhra Bajramović-Halać, potpredsjednik Hazim Talić, generalna sekretarka Jaminka Džinić, Emin Skomorac, Elhana Grab, Indira Šabanović, Bruno Lozančić, Merima Handanović, Selma Tabaković i Amir Halać.

Na samom početku, gospođa Jasminka Džinić, generalna sekretarka udruženja, je predstavila rad Udruženja i najranije planove.

U okviru Udruženja će djelovati četiri sekcije, u okviru kojih će svi zainteresirani imati priliku da uče sa već dokazanim umjetnicima. Voditelj sekcije likovne umjetnosti, slikar Emin Skomorac je najavio značajne i zanimljive događaja, te organiziranje likovnih kolonija, druženja, kao i časova slikanja.

Naglasio je da je cilj okupiti sve ljubitelje slikarstva i djelovati u cilju prikazivanja naših umjetnika i izvan BiH.

Svoj doprinos Udruženju Art ideJA na svečanoj promociji je dala i Selma Tabaković, voditeljica muzičke sekcije i violinistkinja, koja je zajedno sa Eminom Sinanović predstavila rad ove sekcije, pozivajući sve ljubitelje muzičke umjetnosti da se pridruži Art ideJI, uz želje da uskoro oformi orkestar udruženja.

Najbrojnija sekcija Udruženja Art ideJA je sekcija hobista, kojom rukovodi gospođa Elhana Grab, koja je u svom obraćanju istakla važnost ove sekcije, jer se pruža mogućnost svima da steknu određene vještine i da pronađu svoj stil rada. Ova sekcija je po raznovrsnosti tehnika najšireg opusa i uvodi razne mogućnosti zabave i relaksacije.

Književnom sekcijom Udruženja umjetnika Zeničko-dobojskog kantona Art ideJA rukovodi književnica Merima Handanović, koja je u svom obraćanju najavila djelovanje u dva segmenta, kroz domen rada na retorici i lijepom govoru i kroz radionicu kreativnog pisanja, napomenuvši da je književna sekcija mjesto za sve ljubitelje lijepe riječi.

Hamza Humo je svojevremeno napisao: Oni koji hode stazama utrtim, ne pale svjetla onima koji dalaze, a Art ideJA upravo želi biti to svjetlo na putu i mjesto podučavanja.

Predsjednica Udruženja umjetnika Zeničko-dobojskog kantona, Zuhra Bajramović-Halać se zahvalila podršci svih prisutnih i pozvala umjetnike da se učlane u ovo Udruženje i svojim radom doprinesu kulturnoj i umjetničkoj zajednici svoga grada, kantona, ali i Bosne i Hercegovine.

Također se zahvalila grafičkom dizajneru, koji je kreirao logo Udruženja, gospodinu Zlatanu Alispahiću, te zvanicama koje su svojim dolaskom ukazale čast promociji Art ideJE.