“Švedskom Bosna probeharala” knjiga o ljudima koji znanjem osvajaju svijet

B_Tomic

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u Sarajevu je objavljena knjiga “Švedskom Bosna probeharala” novinara i publiciste Branka Tomića.

Knjiga na 254 strane sadrži 45 reportaža o ljudima s plemenitim porukama i onima koji znanjem osvajaju svijet. To, kako kaže autor, nije rang-lista najboljih, niti se tim tekstovima iscrpljuje sve što su Bosanci i Hercegovci postigli u Švedskoj, ali jeste jedan od dokaza da su mnogi od njih ostvarili nešto čime treba da se ponosimo.

Glavni i odgovorni urednik “Bosanske pošte” Dževad Tašić navodi u recenziji da je Branko Tomić napravio vlastiti izbor svojih tekstova iz “Bosanske pošte” (bh.list u Skandinaviji koji je prestao sa izlaženjem), doradio ih, dopunio i stavio među korice knjige “Švedskom Bosna probeharala”. Naglašava da „ovo nije prosti zbir zapisa o različitim ljudima“.

– Ovo je knjiga o nama iz koje se svakom čitaocu, uz ostalo, nudi djelomično i odgovor zašto smo i kako opstali i u visoko razvijenoj i civiliziranoj Švedskoj, postali dobri, pa i ponajbolji – naglasio je.

Tašić vjeruje da će ta knjiga, lako naći i osvojiti čitaoca u Bosni i Hercegovini, Skandinaviji i šire, na jednak način kako su to već učinili tekstovi Branka Tomića u “Bosanskoj pošti”.

– Pred nama je knjiga afirmativnog sadržaja, koji je baš sad potreban Bosni i Hercegovini – ističe drugi recenzent Ibrahim Osmanbašić.

A generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić Kadrić zaključuje da je knjiga “Švedskom Bosna probeharala” „značajan doprinos promoviranju bh. dijaspore, ali istovremeno i priznanje tim ljudima koji su prošli težak put, put koji uglavnom nisu sami izabrali, ali put na kome su uspjeli.“

U informaciji BHDINFODESK – Birmingham dostavljenoj Feni navodi se da je to, uz četiri koautorske, sedma autorska knjiga Branka Tomića, a u štampi je i osma u kojoj je uokvireno 380 portreta i priča o bh. olimpijcima od 1912. do 2016. godine.

Branko Tomić rođen je u Drvaru 1948. godine. Radio je u sarajevskom “Oslobođenju” od 1971. do 1993., a u Skandinaviji u “Bosanskoj pošti” od 1998. do 2013. Više puta je nagrađivan i odlikovan. Penzionerske dane provodi na relaciji Švedska – BiH.