Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej grada Zenica

Svjetski dan muzeja obilježio i prezentacijom Zvučne mape Grada

170519_muzej1

Izložba stripa inspirarana je potrebom da ukažu na probleme zagađenja te da pokušaju poboljšati ekološku svijest stanovništva

Svjetski dan muzeja, 18. maj, Muzej grada Zenica obilježio je radionicama i izložbom ekološkog stripa te prezentacijom Zvučne mape grada Zenica, koju su izradili članovi Udruženja „Naša djeca“.

Zenica je, po uzoru na zvučnu mapu grada Beograda, postala prvi bh. grad, a uz Prilep (Sjeverna Makedonija) i Pančevo (Srbija), jedan od nekoliko gradova na Balkanu koji je na ovakav način predstavljen na web-stranici: zvucnamapabalkana.com.

– Naš je cilj bio da, kroz zvučne mape, ostvarimo komunikaciju s korisnicima web-portala, našim sugrađanima i gostima ovog grada. Uradli smo prvih osam pilot-tačaka kojima smo htjeli da prikažemo u kojem će pravcu ići ovaj web-portal te da prikažemo spektar koji će pružati. Projekat je značajan za samo interpretaciju i promociju kulturnog naslijeđa, kulturne baštine-materijalne i nematerijalne – istakao je Imran Maglajlić, urednik Zvučne mape grada Zenica, koji je dodao kako je u izradi mape sudjelovalo desetak ljudi.

Navodi kako će mapa u narednom periodu biti dopunjavana novim sadržajima te da su otvoreni za sve prijedloge koje bi, u interakciji s građanima, mogli ugraditi u mapu.

– Muzej grada Zenice je aktivan muzej, koji nudi mogućnosti da se percipiraju muzejski sadržaji putem visokih tehnologija, što je primjereno novom dobu – kaza je direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević.

Napomenuo je kako su tokom dana održali radionicu za osnovce o izradi odjeće i nakita stanovništva srednjovjekovne Bosne te, nakon 10 godina pauze, ponovo postavili izložbu Zeničke škole stripa pod nazivom „Zenica zeleni grad“.

Izložba stripa inspirarana je potrebom da ukažu na probleme zagađenja te da pokušaju poboljšati ekološku svijest stanovništva, a Zenička škola stripa, napomenuo je Jašarević, najstarija je u BiH jer je nastala u ratnom periodu, 1994. godine.