Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"čista ljubav"

Tango, “tužna misao koja se pleše” polako osvaja i Sarajevo

FNA_117867 (1)

Iako proces učenja po prirodi zahtijeva mnogo vremena i strpljena, Marčeta kaže da je nerazdvojivo vezan uz tango muziku, jer je to ‘čista ljubav’ koja zbližava ljude

Latinoamerički ples tango, prepun jakih emocija između muškarca i žene, prožet asocijacijom na vječnu i mitsku borbu života i smrti, često nazivan i ‘tužna misao koja se pleše’, polako očarava i Sarajlije zbog njegove ljepote, strasti, drame, uzbuđenja i životnosti.

Tačno porijeklo tanga nije poznato, jer je izgubljeno u mitovima ili u nezabilježenoj historiji. Najčešće se tvrdi da je bio ples improvizacije koji je kombinovao pokrete i ritam nekoliko ranijih muzičkih i plesnih tradicija te da je bio ples siromašnih.

Tango se razvio oko 1870. godine zahvaljujući miješanju raznovrsne muzike evropskih imigranata, afrikanaca i gauchosa. Naime, afričkim robovima koji su dovedeni u Buenos Aires kao radna snaga bilo je dozvoljeno da uz muziku bubnjeva igraju njihov ples candombé, koji je prerastao u milongu, a zatim u tango.

Period zlatnog doba tanga, kako ga Argentinci zovu, obuhvata razdoblje od 1920. do 1950. godine, s obzirom na to da je tada tango dobio svoj današnji oblik, plesao se u filmovima, a pjevači tango muzike su putovali svijetom. Tango je danas jedan od najpopularnijih plesova u svijetu.

Za razvoj tog kulturnog fenomena u Sarajevu najviše je zaslužan Plesni klub “Aster”, koji je od 6. do 10. februara organizirao prvi Međunarodni festival argentinskog tanga na kojem sudjeluje više stotina plesača iz više od 20 zemalja svijeta.

Svjetski prvak u salsi i argentinskom tangu Vedran Marčeta, jedan od organizatora Međunarodnog festivala argentinskog tanga u Sarajevu, kazao je za Fenu da sudionici imaju priliku za učenje i unapređivanje plesnih vještina na radionicama svjetski poznatih učitelja tanga Miguel Angelom Zottom i Daianom Gusper iz Argentine, te Sercanom Yigit i Zeynep Aktar iz Turske, koji su program festivala obogatili u petak i subotu izvanrednim nastupima.

– Tango ne bira, jer se u njega zaljubljuju svi, od mladih do ljudi treće životne dobi, zbog osjećaja koji budi u plesaču, a to je mladost – istakao je Marčeta.

Iako ima mnogo više dama koje su zaljubljenice u taj graciozni ples, Marčeta kaže da se i veliki broj Sarajlija sve više odlučuje da plešu tango, mnogo više nego prije.

– I muškarci u Sarajevu svakim danom shvataju šta je tango – poručio je.

Iako proces učenja po prirodi zahtijeva mnogo vremena i strpljena, Marčeta kaže da je nerazdvojivo vezan uz tango muziku, jer je to ‘čista ljubav’ koja zbližava ljude.

Kao i bez ljubavi, ističe da ne može zamisliti život bez tanga. Kada je prvi put vidio taj ples, sam je sebi obećao da će ga plesati do kraja života.

Tango je potekao iz siromašnih i oronulih gradskih četvrti, na ćoškovima ulica, među ljudima koji obično ne ostavljaju puno traga u historijskim knjigama, a zbog tanga svijet upravo tim ljudima duguje mnogo.