Tarik Filipović održao premijeru monodrame “Ćiro”

sto-ciroblazevictarikfilipovic

Glumac Tarik Filipović ovog vikenda održao je premijeru monodrame “Ćiro”. Miroslav Ćiro Blažević je Tarikov višegodišnji poznanik, pa i prijatelj. Legendarnog trenera pokojna majka je, među ostalim, poučila sljedećem: “Bog prašta samo ovu laž: kad Haso kaže da je Ibro đubre, idi Ibri i reci mu da je Haso rekao da je divan čovjek”.

– Mi koji smo rođeni u Bosni da duše imamo, imamo. Imamo je na izvoz… A Ćiro ovdje prenosi filozofiju starijih ljudi Bosne, o tome kako biti čovjek. Po zavičajnoj bliskosti razumijem je. Toliko da mi je, ne jednom, rekao da mi je poput strica – opisuje bliskost s čovjekom koji je iz travničke sirotinje postao skijaš, nogometaš, ekonomski emigrant, trener koji je dvadeset i devet puta promijenio klupu, bio selektora pet reprezentacija i osvajač prvenstava triju država.

Glumčevo poznanstvo s Ćirom datira od 1998. godine, a nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj na kojem je Ćiro odveo Hrvatsku do trećeg mjesta Tarik Filipović bio je angažiran na televiziji da tokom svjetskih i evropskih prvenstava imitira “bijeli šal” u “Ćirologiji”, “Ćirokladuši”, kako su se popularne kratkominutne emisije zvale.

– “Ćirologije” su predstavljale nivo imitacije i dobrog kratkog, humorističnog sadržaja. No moje su ambicije bile veće. Budući da su mi Ćirina osobnost i život bili inspirativni, godinama mi se motalo po glavi kako bih mu trebao posvetiti predstavu. S glavom, repom, dramaturgijom, da se svidi i onima koji vole blic zezancije, ali i ozbiljnoj kazališnoj publici. Iz razloga što se samom Ćiri ta ideja dugo nije nimalo sviđala, tek sam se nedavno odvažio na projekt. Uvjerio sam ga, naime, da se mnogi mogu pohvaliti biografskom knjigom ili filmom, ali da se rijetki mogu ponositi s predstavom o sebi.

– Tekst predstave pisao sam posljednjih pola godine zajedno s mojim prijateljem Antonijem Gabelićem, a za potrebe teksta intervjuirali smo i Ćiru kako bismo doznali još sočnih stvari. Tekst je u finalu spoj realnih činjenica iz njegova života i naše mašte koja je bujna. Predstava je koncipirana tako da Ćiro, nezadovoljan načinom na koji su novinari odradili intervjue s njim, dolazi u park snimiti intervju sam sa sobom, s namjerom da napravi intervju svih intervjua s trenerom svih trenera. I tu on ispriča ljudima svoj život na preskoke, otpočetka do kraja – kaže Tarik Filipović.