Predsjednica Udruženja filmskih radnika

Tataragić: Veliki trenutak koji je Jasmila itekako zaslužila ovim filmom

tataragic444

Pokazuje koliko je filmska umjetnost važna u prenošenju istine i u pričanju priča – podvukla je Tataragić.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH Elma Tataragić istakla je za Fenu da je uime Udruženja koje kandidira bh. film za prestižnu nagradu Oscar izuzetno zadovoljna nominacijom filma “Quo Vadis, Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić te da je kao scenaristica i kolegica cijele ekipe presretna.

– Ovo je veliki trenutak koji je Jasmila itekako zaslužila ovim filmom. A Bosna i Hercegovina je ponovo počastvovana što je među glavnih pet međunarodnih filmova, iako je država koja ubjedljivo namanje ulaže u kinematografiju – kazala je Tataragić istakavši da je nominacija uspjeh, ali opet uspjeh pojedinaca koji uporno i vrijedno rade na svojim djelima.

Tataragić smatra da je nominacija filma Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida” za najveću filmsku nagradu Oskar vrlo značajna i za temu filma, ostvarenje te generalno filmsku zajednicu.

– Pokazuje koliko je filmska umjetnost važna u prenošenju istine i u pričanju priča – podvukla je Tataragić.

Bosanskohercegovački film “Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje) među pet ostvarenja.

Od 93 kandidata, film Jasmile Žbanić ušao je među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije.

Za titulu najboljeg stranog filma “Quo Vadis, Aida?” će se takmičiti sa filmovima “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.