Ulaz besplatan

“Teatar u kvartu 2.0” ovog vikenda u Zenici i Bratuncu

Teatar u kvartu_2021_image Square_1080x1080

Publika u Zenici i Bratuncu će uživati u predstavama koje nakon perioda izolacije vraćaju publici teatar na jedan neposredan način

U subotu, 11. septembra u Zenicu i nedjelju, 12. septembra u Bratunac stižu umjetnici i umjetnice okupljene oko projekta “Teatar u kvartu”. S početkom u 18:00 sati u oba grada, po tri dramska pisca i spisateljice, tri reditelja i rediteljice i šest glumaca i glumica u roku od 24 sata napisat će, postaviti i izvesti kratke predstave na temu koja se tiče lokalne zajednice.

Tako će se u subotu u Gradskom parku Zenica nastajati predstave po dramama Nedžme Čizmo, Benjamina Bajramovića i Emine Kovačević u režiji Lajle Kaikčija, Dine Mustafića i Amara Komića. Publika će moći uživati u izvedbama glumaca i glumica Tamare Miličević-Stilić i Enesa Salkovića, Selme i Adisa Mehanovića, te Snežane Vidović i Adne Hasanić.

U nedjelju, 12. septembra, po tekstovima Almira Imširevića, Daria Bevande i Nejre Babić u Bratuncu u roku od 24 sata će reditelji Alen Šimić, Srđan Vuletić i Oliver Jović realizirati tri predstave u kojima će igrati Dino Sarija i Dražen Pavlović, Ejla Bavčić i Ida Keškić, te Ana Tikvić i Iva Šimić. Predstave će također biti izvedene od 18:00 sati na Trgu Miloša Obilića.

Publika u Zenici i Bratuncu će uživati u predstavama koje nakon perioda izolacije vraćaju publici teatar na jedan neposredan način progovarajući o temama poput budućnosti, društva i zajednice.

Vođeni idejom da kultura predstavlja osnovnu ljudsku potrebu, Udruženje za kulturu i obrazovanje “Pogon” u saradnji sa rediteljicom Selmom Spahić i rediteljem Nerminom Hamzagićem, prošle godine pokrenulo je umjetnički projekat “Teatar u kvartu” koji bi teatar ljudima doveo u njihov prostor, na otvoreno, u njihov park ili igralište. Koncept je osmišljen na način da mladi umjetnici i umjetnice u saradnji sa afirmisanim umjetnicima i umjetnicama u samo 24 sata kreiraju tri petnaestominutne uzbudljive predstave, otkrivajući nove potencijale gradova i osvajajući javne prostore.

Ulaz na obje predstave je besplatan, a više informacije o programu “Teatar u kvartu 2.0” možete naći na Facebook stranici UG Pogon.

Partneri projekta “Teatar u kvartu” su Udruženje građana SuperU Bratunac i Bosansko narodno pozorište Zenica, a finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.