Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osvajanje javnih prostora

“Teatar u kvartu 3.0.” stiže u Mostar i Trebinje

Foto: Pogon
Plakat "Teatra u kvartu"

Udruženje za kulturu i obrazovanje “Pogon”, zajedno sa rediteljicom Selmom Spahić i rediteljem Nerminom Hamzagićem, došlo je na ideju da pokrene umjetnički projekat koji bi teatar ljudima doveo u njihov prostor, na otvoreno, u njihov park ili igralište

Projekat „Teatar u kvartu 3.0“ okupit će devet bosanskohercegovačkih glumaca i glumica koji će 2. juna u Mostaru, na Španskom trgu, sa tri reditelja/ice raditi na tri kratke predstave po dramskim tekstovima tri autora/ice nastalim u jednom danu.

Dan poslije, 3. juna, pred trebinjskom publikom devetoro glumaca i glumica amatera/ki izvesti će tri kratke predstave na Gradskoj pijaci Trebinje.

U petak i subotu, 2. i 3. juna, svi posjetitelji/ke u Mostaru i Trebinju moći će uživati u jedinstvenom teatarskom iskustvu. Riječ je o trećem dijelu projekta “Teatar u kvartu” koji se prošle godine održao u Bratuncu i Zenici, a počeo je kao dio programa Pop Art Festivala 2021. godine u Sarajevu.

Posjetitelji/ke u Mostaru, na Španskom trgu, će od 19:00 sati moći pogledati tri predstave autora Darija Bevande i Dragana Komadine, te autorice Emine Kovačević, u režiji Tanje Miletić Oručević, Ilije Pujića i Ajle Bešić, a u izvedbi: Jelene Kordić Kuret, Nikoline Marić, Ivana Skoke, Ane Franjčević, Filipa Lukende, Domagoja Nižića, Anje Kraljević, Ivone Baković i Damira Čobe.

Naredni dan, u subotu, 3. juna, od 19:00 sati, posjetitelji/ke će uživati u tri kratke predstave u adaptaciji i režiji Željka Miloševića, a koje će izvesti trebinjski glumaci i glumice amateri/ke: Vedrana Jokanović, Bojan Ninković, Zoran Jakšić, Marko Škiljević, Vladimir Samardžić, Neda Zirojević, Iva Mijanović, Nataša Šošo, Milica Salata, Ivana Ćeranić i Jelena Vukosav.

„Kroz projekat “Teatar u kvartu” želimo dovesti teatar u gradske četvrti, lokalne parkove, igrališta i javne prostore, te na taj način obogatiti kulturni sadržaj bh. gradova. Mladi umjetnici u saradnji sa afirmisanim umjetnicima, u samo 24 sata kreiraju tri petnaestominutne uzbudljive kratke predstave, otkrivajući nove potencijale gradova i osvajajući javne prostore. Osnovna ideja koja nas vodi je učiniti teatar dostupan svima, iskreno vjerujući da kultura predstavlja osnovnu ljudsku potrebu, a ne privilegiju,” pojašnjava Zlatko Novaković, iz Udruženja za kulturu i obrazovanje “Pogon”.

Ideja o pokretanju projekta “Teatar u kvartu” nastala je 2021. godine kada su po prvi put popustile mjere izolacije uzrokovane pandemijom korona virusa. Udruženje za kulturu i obrazovanje “Pogon”, zajedno sa rediteljicom Selmom Spahić i rediteljem Nerminom Hamzagićem, došlo je na ideju da pokrene umjetnički projekat koji bi teatar ljudima doveo u njihov prostor, na otvoreno, u njihov park ili igralište.

Vizuelni identitet ovogodišenjeg izdanja „Teatra u kvartu“ kreirala je Vanesa Prodanović.

Projekat “Teatar u kvartu” finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

„Teatar u kvartu“ u Trebinju realizira se u saradnji s Udruženjem građana „Kulturna scena – Male stvari“ i u partnerstvu s JU Dom mladih Trebinje i Gradom Trebinje.

Više informacija o „Teatru u kvartu 3.0“ možete pronaći OVDJE.