Kultura

Internacionalni teatarski institut

Teatarske kuće u Mostaru obilježavaju Svjetski dan pozorišta

27/03/2019

Autor ovogodišnje poruke je Carlos Celdran, kubanski pozorišni redatelj, dramaturg, dramski pedagog i profesor

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan pozorišta, koji svake godine čitanjem poruka istaknutih pozorišnih djelatnika podsjeća javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Projekt obilježavanja Svjetskog dana kazališta pokrenuo je Internacionalni teatarski institut 27. marta 1962. godine. Riječ je o međunarodnoj UNESCO-voj udruzi osnovanoj s ciljem povezivanja teatarskih ljudi te lakšeg protoka informacija.

Autor ovogodišnje poruke je Carlos Celdran, kubanski pozorišni redatelj, dramaturg, dramski pedagog i profesor.

Svjetski dan pozorišta obilježit će se i u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Mostaru.

Narodno pozorište Mostar ovaj će dan obilježiti izvedbom predstave “Alfa Beta”, u režiji Saše Oručevića, nastale prema tekstu E. A. Whiteheada.

Predstava se bavi bračnim odnosima, odnosima u porodici općenito propitujući instituciju braka s pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i što sa sobom kroz vrijeme brak nosi, a ključno pitanje je koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi, i koliko instituciji braka te kako nas to oblikuje.

U Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, 27. i 28. marta u 20 sati bit će izvedena komedija “Sviraj to ponovno, Sam”, proslavljenog redatelja, scenarista i glumca Woodyja Allena, u režiji Marija Kovača.

U središtu radnje pozorišnog komada “Sviraj to ponovno, Sam” je filmski kritičar Allan Felix, arhetipski šmokljan, simpatični gubitnik, nespretni, anksiozni i brbljivi hipohondar koji s manje ili više uspjeha pokušava preboljeti činjenicu da ga je napustila žena i pronaći novu djevojku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.