Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tepihom u Cannesu prošetala ekipa filma „12 battements par minute“

cannes

Četvrtog dana 70. Filmskog festivala u Cannesu crvenim tepihom prošetale su zvijezde filma „120 battements par minute“ (120 udaraca u minuti), francuskog scenariste i reditelja Robina Campilloa, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuski film će biti prikazan u okviru takmičarskog programa Filmskog festivala u Cannesu, a na crvenom tepihu pojavili su se reditelj Robin Campillo, glumci Arnaud Valois, Adele Haenel i Nahuel Perez Biscayart.

Osim njih, na crvenom tepihu pojavila se i ekipa meksičkog ostvarenja „April's Daughter“, meksičkog redatelja Michela Franca, koji će biti prikazan u okviru oficijelne selekcije Un Certain Regard.

Podsjetimo, uz maksimalne mjere sigurnosti u srijedu je prikazivanjem filma “Ismael's Ghosts” francuskog reditelja Arnauda Desplechina počeo 70. Filmski festival u francuskom Cannesu.

Grad je ukrašen posterima te su postavljene i bine na kojima će biti održane aktivnosti tokom jedne od najprestižnijih filmskih smotri u svijetu, koja traje do 28. maja.

U žiriju ovogodišnjeg festivala nalazi se i njemačka rediteljica Maren Ade, kineska glumica Fan Bingbing, francuska glumica, scenaristica i pjevačica Agnes Jaoui, zatim južnokorejski reditelj Park Chan-wook, italijanski reditelj Paolo Sorrentino i francuski kompozitor Gabriel Yared.

Za prestižnu Zlatnu palmu takmiči se 18 filmova među kojima se nalazi i “The Meyerowitz Stories” američkog reditelja Noaha Baumbacha, “Nelyubov” ruskog režisera Andreja Zvjaginceva, “Okja” reditelja Bong Joon-Hoa, “120 Beats Per Minute” Robina Campilla, kao i “You Were Never Really Here” Lynne Ramsayja.

Ovogodišnji festival se održava pod visokim sigurnosnim mjerama. Zabranjeni su i letovi iznad grada, a oko najprometnije ulice Croisette postavljeno je oko 400 betonskih saksija radi prevencije od bilo kakvog napada uz pomoć vozila. Tokom festivala angažovano je oko 700 članova obezbjeđenja i prvi put su lokalni policajci dobili oružje.