Peter Bradshaw

The Guardian o filmu Quo Vadis, Aida?: Briljantan i nadmoćno uvjerljiv

Quo Vadis Aida

Autor podsjeća da je Žbanić autorica filma ‘Grbavica’ koji je osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 2006. godine, a da je radnja i ovog filma inspirirana sličnom, ratnom tematikom

Nepodnošljivo brutalan i šokantan – tako je film ‘Quo Vadis, Aida?’ bh. redateljice Jasmile Žbanić posvećen ratu i užasima Srebrenice između ostalog opisao autor teksta u uglednom The Guardianu, ističući da film nosi “tragičnu moć”.

Peter Bradshaw, filmski kritičar koji piše osvrte za britanski list od kasnih 1990-tih, sažeo je radnju filma u tekst u kojem posebnu pažnju posvećuje Aidi, glavnoj ulozi, prevoditeljici u zaštićenoj UN-ovoj zoni.

“Kao prevoditeljica, Aida je zapravo posrednica ili veza između različitih krugova: sa svojom dozvolom za kretanje, odvodi publiku do Srba, do nizozemskog UN bataljona i do civila. Kamera je često prati s leđa dok se očajnički kreće okolo, tražeći od UN-a da učini nešto ili barem zaštiti njenu porodicu”, piše autor, dodajući kako se do kraja filma stiče utisak da je lice glumice koja tumači lik Aide ostario 20 godina. Bradshaw naglašava trenutak u drami kada u jeku svih strahova i skučenosti, Aida ugleda dvoje mladih kako se ljube i počinje da se smije.

“Možda zbog dokaza da život i čovječanstvo idu dalje ili možda zbog slavne ali ranjive nevinosti mladosti. Možda par koji se ljubi vjeruje da će sve biti u redu, a onda nas jedan ‘flashback’ vraća u Aidinu mladost kada učestvuje u jednom ‘takmičenju ljepote’ u nekom baru, u danima kada su Srbi, muslimani i Hrvati još uvijek bili prijatelji i susjedi. U filmu postoje i mučni trenuci kada Aida prepoznaje neke od svojih učenika kako nose srpske uniforme, tjerajuće je s puškom”, navodi se u tekstu.

Autor podsjeća da je Žbanić autorica filma ‘Grbavica’ koji je osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 2006. godine, a da je radnja i ovog filma inspirirana sličnom, ratnom tematikom.

Ipak, dodao je, ovaj posljednji film je “hladno briljantan i nadmoćno uvjerljiv” pokušaj hvatanja u koštac sa sramotnim zvjerstvom, “sramotnim za UN, Europsku uniju i sve one zapadne lidere koji su oklijevali da interveniraju …”.

“Možda i zato jer su vjerovali da je vojna intervencija prihvatljiva na Bliskm istoku ali ne i u Europi”, dodao je Bradshaw.