u režiji dine mustafića

“To nikad nigdje nije bilo” premijerno 27. februara u Narodnom pozorištu (FOTO)

FNA_135073

Reditelj predstave Dino Mustafić kaže da je ta predstava svojevrsni esej o gubicima, esej o umjetniku u ratu. Vjeruje da će zainteresirati stanovnike Sarajeva. A kasnije, kad se za to stvore uvjeti, i regije.

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će 27. februara biti izvedena predstava ‘To nikad nigdje nije bilo’, rađena po motivima romana Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”.

Reditelj predstave Dino Mustafić kaže da je ta predstava svojevrsni esej o gubicima, esej o umjetniku u ratu. Vjeruje da će zainteresirati stanovnike Sarajeva. A kasnije, kad se za to stvore uvjeti, i regije.

– Napravili smo priču o jednom univerzalnom vremenu. To je vrijeme kad počnete da preispitujete vrijednosti u koje ste vjerovali, a vidite da te vrijednosti polako u tom društvu isčezavaju jer su napadnute destrukcijom, razaranjem, silom – ističe na konferenciji za novinare Mustafić.

Dramaturginja i jedna od glumica u toj predstavi Vedrana Božinović ističe da je roman po kojem je nastala predstava potresan ali i veoma ličan, a Darko Lukić u dramatizaciji koju je uradio uspio je sačuvati karakter intimnosti.

– Dramatizaciju potpisuje Darko Lukić, a moj dio posla je bio da utkam intimne ispovijesti glumaca i glumica Narodnog pozorišta – kazala je.

I za glumicu Kaću Dorić uloga u predstavi znači mnogo. Iz nje je, kako kaže, izvukla sve ono što je htjela zaboraviti. Ističe značajnu podršku i pomoć u radu mlađih kolega.

– Iako u uvjetima rada pod maskama i socijalne distance osjetili smo blizinu, jedni sa drugima. To je dragocjenost za koju smo se izborili. Očekujem da će ista emocija biti i sa publikom, osjetit ćemo ih. Zbog toga sve i radimo – kazala je.

Slaven Vidak u predstavi tumači lik Tvrtka Kulenovića, a u današnjem susretu sa novinarima ističe da mu je mnogo značio rad na toj predstavi. Bilo je to emotivno za njega i mnogo su, kaže, uradili svi članovi ekipe.

I glumica Emina Muftić ističe da je u radu na toj predstavi bilo čarobno razmjenjivati emocije, unatoč vrsti materijala koji predstava obrađuje.

– Sve je urađeno ljudski, a Dino Mustafić nas je majstorski uvukao u sve to – istaknula je.

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović podsjeća da je predstava nastala po romanu koji je objavljen 1994. godine, u vrijeme opsade Sarajeva, a izvodi se također u vanrednim uvjetima uzrokovanih pandemijom virusa korona. Okupila je dosta umjetnika, brojnu ekipu koja je u taj posao ušla sa velikim žarom, svjesni rizika u kojima rade u uvjetima pandemije.

– Umjetnik mora raditi svoj posao, bez obzira na uvjete u kojima se nalazi. Rad na predstavi za nas je potreba, očekujemo da i publika ima potrebu za ovim što mi radimo – istaknuo je.

Predstava “To nikad nigdje nije bilo’ svojevrsna je posveta književniku Tvrtku Kulenoviću, a tim će ujedno početi obilježavanje stogodišnjice postojanja Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Uloge u predstavi ostvarili su Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Vanja Đugum Matović, Helena Vuković, Belma Salkunić, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Emina Muftić, Dino Bajrović, Mak Čengić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Kaća Dorić, Mak Čengić, Dino Bajrović i Adnan Salihović.

Scenografiju je uradila Mirna Ler, a za kostimografiju je zadužena Lejla Hodžić.

Karte za premijerno izvođenje predstave su rasprodate, a repriza je najavljena za 3. mart.