Akademska slikarka

Todorović – Panjeta: Svako moje umjetničko djelo je nečija istorija

adrijana-todorovic-panjeta

Javna ustanova “Bosanski kulturni centar KS” organizirao je izložbu akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta. Na izložbi koja je otvorena u Galeriji JU BKC KS, publici je predstavljen ciklus slika, simboličnog naziva “Produži dalje”

Kako je kazala i sama autorica, ovaj ciklus slika je svojevrstan spomenar u kojem su apstraktnim likovnim jezikom zabilježene crtice iz života naše svakodnevnice.

Slike su nastale kao posljedica promišljanja o prolaznosti života, potrebe da se sačuvaju uspomene i dokumentuju važni događaji.

– Gdje god da pođemo plaćamo račune, kupujemo ulaznice, ispraćaju nas bonus kartama, zahvaljuju na posjetama, pišu nam dijagnoze. Od svega ponešto i sačuvamo. Nekome su ti papiri presudni u odluci da se na ista mjesta opet vraćaju, nekima su samo papiri koji pune ladice, a nama umjetnicima su poslužili kao svojevrstan materijal za stvaranje umjetnosti – kazala je Todorović – Panjeta.

Istakla je da se na detaljima slika mogu prepoznati fragmenti računa, parking karti, spiskova za kupovinu, ljekarskih nalaza, izvoda s bankomata, oglasa iz novina i različitih pisanih poruka koje simbolično svjedoče o svakodnevnici, postaju dokument vremena i kritika društva u kojem živimo.

– Ove poruke nas tjeraju da se zaustavimo i da umjetničke slike u isto vrijeme gledamo i čitamo, podsjećajući nas kako umjetnost ima moć da postavlja pitanja, ali i da daje odgovore. Kada sliku pročitamo, jednostavno produžimo dalje, a u nama ostaje iskra koja može da utiče na naša dalja promišljana, baš kao što produžimo nakon svakog događaja u našoj svakodnevnici koji u nama, bio radostan, ili bolan, ostavljaju traga i oblikuju nas – istakla je.

Autorica ističe da su slike bojom, teksturom, oblicima i linijama u harmoničnom odnosu sa riječima, te da ekspresivni potezi boje naglašavaju emociju, a paleta boja je ograničena kako bi poruka bila što jasnija.

Naglasila je da umjetnost treba imati karakter, ‘ne samo da je gledamo’, nego da provocira emocije i da bude dokument koji će kroz neke godine svjedočiti jednom vremenu, te da je svako njeno umjetničko djelo nečija istorija.

Izložba je postavljena u Galeriji JU BKC KS, od 4. do 18. decembra.

Adrijana Todorović-Panjeta, rođena je 1980. godine u Maglaju, diplomirala je 2005. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i stekla zvanje profesora likovnog obrazovanja i vaspitanja.

Od 2006. je zaposlena kao profesor aranžerske grupe predmeta u JU Srednjoj poslovno-komercijalnoj i trgovačkoj školi Sarajevo.

Od 2016. je članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Grupe Lucido iz Lukavca, a odnedavno je i članica Udruženja likovnih pedagoga KS.