Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

XX4. Jazz Fest

Trećeg dana Jazz Festa: Berlin-Jerusalem-Sarajevo

unnamed (1)

Koncerti se besplatno mogu pratiti na Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa Sarajevo

U subotu 21. novembra, XX4. Jazz Fest Sarajevo publiku vodi na muzičko putovanje od Berlina preko Jerusalema do Sarajeva.

Program trećeg festivalskog dana počinje u 21.00 koncertom rođenog Banjalučanina Dejana Terzića, bubnjara koji će sa trombonistom Nilsom Wogramom predstaviti repertoar autorskih kompozicija ove dvojice umjetnika. Koncert je snimljen u muzeju Pergamon u Belinu, ispred spektakularnih Babilonskih vrata a ovaj festivalski program realiziran je uz podršku Goethe Instituta Bosne i Hercegovine.

Naredni koncert festivala u 21.40 premijerni je nastup na Jazz Festu Marka Eliyahua, izraelskog umjetnika rođenog u Dagestanu koji će nastupiti zajedno sa pijanistom Haimom Weissom. Eliyahu svira kemenče a međunarodni ugled je stekao fascinantnim i uzbudljivim kompozicijama te karizmatičnim nastupima koji oduševljavaju publiku širom svijeta. Koncert je snimljen u Muzeju Izraela u Jerusalemu.

Posljednji koncert danas u 22.30 ujedno je i završni program ovogodišnjeg XX4. izdanja sarajevskog međunarodnog muzičkog festivala i posljednji od tri koncerta festivalskog programa Sevdah na distanci posvećenog bh. muzičarima i muzici iz Bosne i Hercegovine. Zanin Berbić i Adis Sirbubalo, rođeni u Gradačcu odnosno Foči, po prvi put se predstavljaju publici zajedničkim koncertom snimljenim u Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu. Berbić interpretira sevdalinke i svira violinu i saz, dok Sirbubalo svira harmoniku. Ovaj uzbudljivi dvojac koji na trenutke zvuči kao orkestar a na trenutke svira kao jedan, večeras će imati i svoju TV premijeru u programu Face TV-a u 23.00.

Koncerti se besplatno mogu pratiti na Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa Sarajevo na kojima su dostupni i koncerti prethodna dva festivalska dana.