“Trešnjeva nedjelja” privukla mnogobrojne umjetnike u Počitelj

pocitelj1

Tradicionalna manifestacija “Trešnjeva nedjelja”, koja se svake godine u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH obilježava prve nedjelje u lipnju, danas je otvorivši svoja vrata okupila brojne umjetnike u staroj jezgri povijesnog grada Počitelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija je otvorena izložbom “Majkino pismo – bosančica, umjetnice Šemsa Gavrankapetanović, koja je jedan od potomaka poznate počiteljske porodice Gavrankapetanović.

“Izlažem moju interpretaciju dokumenta koji sam našla u zaostavštini moje porodice. To je pismo moje prabake- pranene koje je ona pisala 1902. godine caru Franji Josufu bosančicom. Meni je dragocjeno, mene inače interesuje grafizam pisma, likovnost pisma i bilo mi je interesantno da to pismo na neki način pretočim u svoje slike. Cijelu izložbu sam zapravo uradila inspirisana u tim stilu”, kaže umjetnica za Anadolu Agency (AA).

Izložbom je, kako ističe, u porodičnoj kući svojih predaka pokušala evocirati život žene koja je prije 120 godina bila pismena i pisala ne ustručavajući se, boreći se za prava svoje djece, objašnjavala se s carem u Beču.

“Mislim da je prosto bila jedna za to vrijeme, ono što bi danas rekli, hrabra i moderna žena. Dragocjeno je to pismo koje je originalno, autentično pismo ovoga naroda i to mi se činilo važno. Pokušala sam i nekada se podsjetiti kako je to moglo biti. Ona je živjela u ovoj kući upravo”, govori umjetnica.

Ističe da u porodici Gavrankapetanović ima dosta potomaka umjetnika i vjeruje da će se tradicija te porodice i počiteljskog kraja očuvati za nove generacije. Stoga i ona svake godine iz Beograda dolazi po nekoliko mjeseci i u svom ateljeu kod rijeke pronalazi inspiraciju za stvaralaštvo.

Predsjednik ULUBiH Danis Fejzić ističe da je Počitelj mjesto inspiracije za brojne umjetnike što najbolje svjedoči “Trešnjeva nedjelja” koja je ovaj gradić oživjela raskošnim kulturno-zabavnim sadržajima i druženjima.

“Počitelj je u pravom smislu te riječi dragulj naš, ali i regionalni, pa i šire, jer ova kolonija baštini dugu i svijetlu izuzetno atraktivnu tradiciju i nećemo pogriješiti ako kažemo da okuplja umjetnike, entuzijaste i ljubitelje umjetnosti iz cijeloga svijeta. Tu imamo aktivne članove UKUBIH-a iz regiona, ali i ljude koji vole ovaj ambijent i manifestaciju. Trešnjeva nedjelja okuplja ljude od Kine, Turske i Amerike i tako dalje. I svake godine je ista priča što nam je iznimno drago”, kaže Fejzić za AA.

Jedan od koordinatora Darel Kapetanović kao Počiteljac posebno emotivno doživljava današnje buđenje Počitelja, jer kako naglašava odrasta s duhom Počitelja i uživa u simbolima tradicije, kulture, trešnje i druženja.

“Duh Počitelja je konstantno bio umjetnički i za nas znači svaka manifestacija mnogo, a posebno ‘Trešnjeva nedjelja’ i kolonija. Kao poslijeratna generacije ne pamtim kako je to bilo prije, ali naravno pokušavamo da vratimo i to budi emociju, taj duh boljeg vremena”, ističe Kapetanović.