Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

5. jula

“Trg ratnika” zatvara sezonu Narodnog pozorišta Mostar

trg31524042960

Predstava “Trg ratnika”, kojom će mostarska teatarska kuća zatvoriti iznimno uspješnu sezonu, intimna je drama o ratnom stradanju ispričana kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać

Nagrađivana predstava Nicka Wooda “Trg ratnika”, u režiji Dine Mustafića, bit će izvedena u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2019” u petak, 5. jula , u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) s početkom u 20 sati.

Predstava “Trg ratnika”, kojom će mostarska teatarska kuća zatvoriti iznimno uspješnu sezonu, intimna je drama o ratnom stradanju ispričana kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

“U ovoj drami Nick Wood nam umjesto ‘skice rata’ nudi nevjerojatno precizan portret žrtava i tjera nas da ismijemo svoje osobno (ne)znanje i da iznova provjerimo onu definiciju ‘rat je sukob dvije ili više zaraćenih strana’. Woodovi likovi su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je ‘proces’, a ne tek nesretan i prolazan trenutak”, navodi se u priopćenju Narodnog pozorišta Mostar.

Glumica Belma Lizde Kurt kazala je kako Trg ratnika nije potrebna u ovom trenutku samo zbog aktualne izbjegličke krize, već i zbog globalne krize ljudskosti u koju smo, kako kaže, zapeli.

Drugi glumac u “Trgu ratnika” Mario Drmać istaknuo je važnost predstave jer ona, po njegovim riječima, vraća vjeru u profesionalnu kazališnu etiku koja glumcu omogućuje da se izrazi u minimalističkoj kazališnoj okolini.