Trinaestogodišnjak iz Novog Sada režira animirane filmove

Jakov Popov

U Novom Sadu je u petak premijerno prikazan kratki animirani film „Novi Sad – dječja prestonica kulture“ u izdanju Studija za dječju i omladinsku animaciju „Dom“ iz Sremskih Karlovaca. Animirani film predstavlja dječje viđenje Novog Sada, odnosno institucija i ustanova kulture u gradu koji će biti Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Autori ovog filma su mališani, polaznici radionice animacije u Dečjem kultunom centru Novog Sada koji su svoje viđenje buduće evropske prestonice kulture iskazali kroz modele od plastelina, dok je za njihovo “oživljavanje” bio zadužen trinaestogodišnji Jakov Popov, režiser ovog filma.

Iako još učenik osnovne škole, Jakov za sobom već ima nekoliko filmova koji su pobrali nagrade na međunarodnim festivalima animiranog filma, javlja Anadolu Agency. Jakov je izdanak sedmočlane porodice Popov koji čine Studio za dječju i omladinsku animaciju “Dom”.

Kako je u razgovoru AA rekao Serjoža Popov, Jakovov otac, u svijet animacije porodica je ušla zahvaljujući poznanstvu s bračnim parom iz Rusije Jelenom i Nikolajem Čajkom, koji su u okviru međunarodnog konkursa održali u Karlovačkoj gimnaziji kurs animacije, odnosno pokretnih modela od plastelina.

Mogućnost da se kroz ovakvu vrstu animacije iskaže kreativnost, ali i prezentuje edukativni sadržaj kroz koji mogu da znanje stiču različite generacije učenika, ali i oni stariji, motivisali su ilustratora i ikonopisca Serjožu i njegovu suprugu Zlatu, profesorku ruskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji, da se sa djecom Teodorom, Sarom, Smiljanom, Rastkom i Serjožom uključe u ovaj kreativni posao. Danas njihovi filmovi osvajaju nagrade i dobro se pozicioniraju na festivalima širom svijeta.

“U startu smo svi radili”, kaže Zlata Popov i dodaje: “Djeca su modelovala figure od plastelina, suprug se bavio montažom, ja pisala scenario i režiju. Vremenom je Jakov počeo da se izdvaja i postao glavni animator. Počeo je da piše scenarije i režiju, a Sara od tate polako preuzima montažu. U snimanje je uključena i najstarija kćerka Teodora, dok dvoje najmlađih, Smiljana i Rastko, često imaju ulogu naratora.”

Saradnja sa porodicom iz Rusije otvorila im je mogućnost i za učešće u međunarodnim projektima. Prvi samostalni film bio im je „Legenda o Božićnom drvetu“, koji je obišao mnoge festivale i pobrao nagrade, a u Jaroslavlju u Rusiji osvojio prvu nagradu.

“Bio je to lijep ulazak u svet animacije, koja nam je donijela mnogo nezaboravnih trenutaka, od putovanja na festivale u različitim državama do susreta s vrsnim poznavaocima animacije od kojih naučimo nešto novo”, ističe Serjoža Popov.

Jedan od filmova koji je mladog režisera Jakova predstavio filmskom svijetu je “Maša i medvjed”, koji je realizovan u okviru projekta „Multi most“ sa Novosibirskom iz Ruske Federacije. Smisao projekta bio je da djeca u Srbiji prave filmove na osnovu ruskih bajki i obrnuto, pa su u pravljenju ovog filma učestvovali i osnovnoškolci iz Sremskih Karlovaca koji su pohađali radionice animacije u organizaciji porodice Popov.

Film „Maša i medvjed“ osvojio je na Evropskom festivalu animiranog filma djece i mladih u Jagodini specijalnu nagradu za prefinjeni jezik animacije.

“Najprije zamislim likove i scenario u glavi, pa tek onda kreće posao”, kaže Jakov.

Ovaj dječak dodaje da rad na jednom filmu od četiri do pet minuta traje i do pola godine, iziskuje mnogo priprema, a u zavisnosti od tematike koja se obrađuje, zahtjeva i dosta istraživanja. Osim modelovanja figura, njegov posao je i priprema knjige snimanja, koju radi u vidu stripa.

“Najviše volim složenije akrobacije jer su dinamičnije i zanimljivije”, navodi mladi režiser.

Njegov talenat do sada je prepoznat i nagrađivan na više festivala, a organizatori festivala u Padovi na koji je poslat film koji je režirao, zatražili su video-materijal o procesu rada kao dokaz da je on zaista autor.

Svoje znanje i talenat porodica Popov prenosi na druge organizujući radionice animacije u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Dečjim kulturnim centrom, ali i snimaju filmove. Ove radionice organizovali su više puta u Ljubljani, a kako kaže Serjoža Popov, otvoren je poziv da svoje znanje i vještine u modelovanju plastelina i animaciji prenesu u Sarajevu i Mariboru.

Serjoža navodi i da je animacija jako dobro nastavno sredstvo.

“Nažalost, naš obrazovni sistem nema dovoljno sluha da se to implementira, a svuda te radionice nailaze na odličan odziv, jer svaka tema iz nastavnog gradiva može da se obradi na originalan način. Nema predmeta koji ne može, kroz pravljenje oblika od plastelina i animaciju, da se obradi i učini zanimljivim i prijemčivijim za učenike“, zaključuje Serjoža Popov.