Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koncert u subotu

Trombonist Aleksandar Benčić nastupa sa Sarajevskom filharmonijom

l_70301689d660572317aba6e3d31be981

Aleksandar Benčić je dobitnik mnogobrojnih prvih nagrada na takmičenjima u raznim disciplinama i kategorijama

-Sarajevska filharmonija će u subotu, 5. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo održati koncert na kojem će se kao solist publici predstaviti trombonist Aleksandar Benčić izvedbom Koncerta za trombon i orkestar danskog kompozitora Launy Grøndahla.

Aleksandar Benčić je dobitnik mnogobrojnih prvih nagrada na takmičenjima u raznim disciplinama i kategorijama. Kao veoma mlad zaposlio se u Beogradskoj filharmoniji na mjestu II trombona, da bi ubrzo postao najmlađi prvi duvač u istoriji ovog orkestra. Sarađuje sa gotovo svim orkestrima u Srbiji i okruženju, te učestvuje u mnogim kamernim sastavima. Već preko 10 godina radi i kao studijski muzičar u simfonijskom orkestru “Fame's” gdje snima filmsku muziku za klijente u cijelom svijetu. Od 2015. godine radi kao redovni profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a od 2021. godine profesor je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodi maestra Samra Gulamović pod čijom palicom će biti izvedena djela koja se do sada nisu nalazila u programskoj šemi Filharmonije . Najkraća Simfonija br.2 u c-molu, velikana P.I. Čajkovskog, komponovana je 1872. godine i prvi put je izvedena u Carskom ruskom muzičkom društvu pod dirigentskom palicom Nikolaja Rubinštajna.

Kako je i najavio menadžment Sarajevske filharmonije, sa ovom koncertnom sezonom bit će promovisano muzičko stvaralaštvo bosansko-hercegovačkih kompozitora. Tako će se, nakon predstavljanja mlade flautistice Hanan Hadžajlić i njenog djela Duet za solo flautu na prošlom koncertu, ovaj put predstaviti djelo Igora Karače pod nazivom Bright Earth, saopćila je Sarajevska filharmonija.