Kultura

Turski nacionalni štand na sajmu knjiga u Sarajevu

14/04/2017

Republika Turska i ove godine će se predstaviti na 29. Međunarodnom sajmu knjiga koji će se od 19. do 24. aprila/travnja 2017. godine održati u Sarajevu. Sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj čitalačkoj publici na štandu Republike Turske bit će predstavljena neki od najznačajnijih projekata realiziranih u okviru turske izdavačke djelatnosti.

Na štandu Republike Turske predstavit će se izdanja iz oblasti dječije književnosti, historijske i savremene književnosti, poezije, djela poznatih turskih i svjetskih autora, aktivnosti u oblasti izdavaštva Kulturnog centra Yunus Emre, kao i Programa podrške za objavljivanje književnih djela turske kulture, umjetnosti i književnosti na drugim jezicima osim turskog (TEDA) koji se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

TEDA je program podrške prijevoda na strane jezike i objavljivanja namijenjen stranım izdavačima, koji žele objaviti turska kulturna, umjetnička i književna djela. TEDA Projekat je pokrenut 2005. godine i pruža mogućnost da čitaoci na svom jeziku čitaju o tuskoj kulturi i knjževnom stvaralaštvu. Na ovaj način, podržano je predstavljanje djela turskih pisaca na međunarodnom tržištu knjiga.

I ove godine se nastavljena aktivnost u okviru Programa TEDA u Bosni i Hercegovoini, koji je namijenjen prevođenju dijela turskih autora na bosanski jezik, ali i književnog stvaralaštva bosanskohercegovačkih autora na turski jezik.

Prema relevantnim pokazateljima, Turska je 11. zemlja u svijetu kada je u pitanju izdavaštvo i posjeta turskom štandu na 29. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu je još jedna prilika za ljubitelje knjige iz Bosne i Hercegovine da se upoznaju sa bogatim književnim fondom koji će biti predstavljen.

Turski nacionalni štand prostire se na 80 metara kvadratnih i na njemu će se sa svojim izdanjima predstaviti Generalne direkcija za biblioteke i izdavaštvo Ministarstva kulture i turizma te predstavnici za Projekata TEDA. Štand se može posjetiti tokom cijelog trajanja 29. Međunarodnog Sarajevskog sajma knjiga u periodu od 10,00 do 19, 00 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.