Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turski umjetnici u Sarajevu priredili performans Capoeira i Matrak

performans_turci_6

Spektakularnim Capoeira nastupom turskih plesača i performansom starih osmanskih igara na sarajevskoj Baščaršiji nastavljena je turneja Balkanskog festivala jezika, kulture, omladine, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o festivalu kojeg su organizirali Tursko lingvističko društvo (TDK) i Konfederacija turskih omladinskih organizacija (GENCKONFED).

Nakon sinoćnjeg performansa u Mostaru, manifestacija “Mi smo djeca iz iste priče” večeras je zabavila građane i turiste na platou na Baščaršiji.

Grupa od 30 plesača je priredila spektakl plesovima Capoeira, te performansom stare osmanske igre Matrak, te pokazali vještine poput Wushu-kungfua, obaranja ruke, sumo hrvanja, potezanje konopca, preskakanja preko konopca, šaha i pikada.

Predsjednik GENCKONFED-a Bilal Okudan je za AA kazao kako je Festival počeo u ponedjeljak kada je u Sarajevu održan Simpozijum mladih turkologa, te dodao da je to samo pčetak jedne znatno šire turneje.

“Mi s Bosnom i Hercegovinom gajimo bratstvo već blizu 500 godina. Zato je u nazivu manifestacije i istaknuto da smo djeca iz iste priče. Projekat za cilj ima jačanje odnosa između Turske i zamalja Balkana, Afrike i Centralne Azije, a Bosna i Hercegovina je prva stanica”, kazao je Okudan.

I zamjenik čelnika GENCKONFED-a, Gungor Doganay je kazao da su za sarajevsku publiku spremili dodatna iznenađenja i da očekuju dobru zabavu i druženje, baš kao što je to i sinoć bio slučaj u Mostaru.

Ponajviše pažnje prisutnih privukli su plesovi Capoeira i igra Matrak, a Grad Bursa je za učesnike obezbijedio i prigodne poklone.

Uporedo s tim, Delegacije TDK-a i GENCKONFED-a su posjetile i položile cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači.