Tuzla početkom juna domaćin internacionalnog šampionata horova

lege_artis_horovi

Tuzla će od 1. do 4. juna biti domaćin 2. internacionalnog horskog šampionata “Lege Artis“, na kome će sudjelovati 26 horskih ansambala iz pet zemalja, koji će se takmičiti u četiri kategorije.

Tokom trajanja šampionata, Tuzla i Bosanski kulturni centar ugostit će više od 800 horskih pjevača, dirigenata i profesora muzike.

– Izuzetno smo zadovoljni i brojem i kvalitetom prijavljenih učesnika na ovogodišnjem šampionatu. U odnosu na prošlu godinu imamo osam ansambala više. Drago mi je da smo naš šampionat uspjeli regionalno pozicionirati i da smo prepoznati u svijetu horske muzike u našem okruženju, ali i izvan njega. Imat ćemo učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Poljske, tako da smo u svakom smislu opravdali epitet internacionalnog – izjavio je na konferenciji za novinare Jasmin Hasić, direktor šampionata i umjetnički rukovodilac društva “Lege Artis“ Tuzla, koje je organizator manifestacije.

Šampionat će biti otvoren svečanim koncertom hora domaćina 1. juna, kojim će društvo “Lege Artis“ obilježiti pet godina postojanja. Također je planirano da drugog dana koncert za tuzlanske mališane održi prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dječijih horova “Horoljupci“ vokalnog ansambla Bugojno.

U kategoriji dječijih horova ove godine nastupa pet ansambala s 207 učesnika, u B- kategoriji gdje se takmiče muški i ženski ansambli četiri ansambla, u kategoriji vokalnih ansambala ukupno osam sa 120 pjevača, te u najbrojnijoj kategoriji mješovitih horova, ove godine nastupa devet ansambala s više od 300 pjevača.

Sve ansamble će ocjenjivati eminentan žiri sastavljen od respektabilnih horskih stručnjaka i dirgenata iz nekoliko zemalja.

Ovaj 2. internacionalni horski šampionat “Lege Artis“ bit će održan pod pokroviteljstvom Grada Tuzle, te uz svesrdnu podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona, te Federalnog ministarstva kulture i brojnih sponzora.