Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U ATA Kulturnom Centru otvorena izložba „Lutka“

lutka

Sarajevska umjetnička scena je u utorak, 12. maja 2018. godine, obogaćena još jednim izlagačkim prostorom.

Riječ je o ATA Kulturnom Centru, smještenom u ulici Jezero 1, koji je pored brojnih drugih kulturnih aktivnosti, u svoj program uveo organizaciju izložbi afirmisanih i neafirmisanih umjetnika.

Čast da otvori prvu izložbu u ATA Kulturnom Centru, pripala je sarajevskoj kostimografkinji i slikarici Lani Lončarević, koja je ovom prilikom otvorila vrata i mladim kolegicama Jasmini Babić i Alidi Kurtović.

Zajednička izložba pod nazivom „Lutka“ objedinila je radove tri umjetnice, koje na različite načine imaju dodira sa ovom temom.

Ovom izložbom, umjetnice su uspjele lutki dati novu dimenziju i udahnuti joj život kroz kostim i fotografiju.

Laninim pozorišnim i filmskim kostimima glumci daju perspektivu na daskama koje život znače, jer oni tek na sceni pričaju o sebi, dok Jasminine i Alidine fotografije toj umjetnosti daju novu dimenziju.

Brojni ljubitelji umjetnosti uživali su u izloženim eksponatima, a događaj je upotpunjen nastupom gitariste Mirze Hatunića, jednog od najtalentiranijih muzičara nove generacije i Lejle Zole koja je otpjevala numeru „Lutka“ grupe S.A.R.S. i impresionirala posjetioce.
Izložba će biti otvorena do 18. maja, a može se pogledati svakim danom od 9 do 17h.

Akademska slikarka Lana Lončarević učesnica je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi. Vodila je umjetničku galeriju H.K.C, gdje je aktivno učestvovala u afirmaciji mladih umjetnika sarajevske likovne scene, a redovna je dugogodišnja učesnica u manifestaciji Noć Muzeja i aktivna članica udruženja umjetnika Bellarte. Saradnica je N.P. Tuzla, N.P. Mostar, Kamernog teatra 55 i N.P. Sarajevo, gdje je kao kostimografkinja i scenografkinja, kreirala vizuelni identitet ostvarenja.

Angažovana kao kostimografkinja na mnogobrojnim filmovima, serijama, muzičkim i reklamnim spotovima strane i domaće produkcije, ali i kao organizator i izvođač raznih umjetničko-muzičko-scenskih performansa.

Jasmina Babić, diplomant ALU i bachelor kiparstva je tokom studija učestvovala na brojnim grupnim izložbama, te je nakon završetka imala i samostalne izložbe i učešće na poznatom MESS festivalu, u kiparskom projektu HOPE. Trenutno priprema izložbu fotografija u južnoj Italiji i Rimu. Osim kiparstva i fotografije bavi se postprodukcijom i scenografijom u filmskoj industriji.

Alida Kurtović je pohađala studij komparativne književnosti. Ljubav prema fotografiji se javlja u toku studija, gdje traži svoj put isprobavajući i poigravajući se sa različitim vrstama fotografije kao medija, među kojima su portret, filmska fotografija, figura itd…