Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U bašti vile Hadžihalilovića na Dobrinji odigrana predstava “Karađoz”

karadjoz_dobrinja_5

U bašti vile Hadžihalilovića na Dobrinji sinoć je odigrana predstava zaboravljeno pozorište sjenki “Karađoz” kao posebna umjetnička forma narodne kulture.

Predstava tradicionalnog turskog teatra, u Sarajevu je zadnji put odigrana tridesetih godina prošlog stoljeća, upriličena je u okviru 21. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani
2017“.

Realizirana je u saradnji sa „Društvom arheologa 1894“, u režiji Emira Zumbula Kapetanovića, a uloge su tumačili glumci Rijad Gvozden i Aldin Tucić.

Prisutna publika je uživala u nesvakidašnjoj predstavi sa čijim izvođenjem su se mnogi prvi put sreli, a o kakvoj vrsti pozorišta se radi govorio je  direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Alić, koji je istakao da Muzej čuva orginalne lutke Karađoza. Kazao je da su urađene kopije istih za izvođenje predstava.

Karađoz je ustvari malo pokretno kamerno pozorište. Putujući svijetom, tj. došavši sa Istoka, Karađoz se zaustavio u Bosni, prihvatio je naš jezik i duh i prilagodio se našoj sredini.

Počevši još za vrijeme osmanske uprave, Karađozove predstave su se izvodile i u vrijeme Austro-ugarske uprave sve do 1930. godine.