Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

inicijativa mladih

U Beogradu otvorena izložba sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva

muzej ratnog djetinjstva

Izložba ostaje otvorena do 10. aprila, svakim danom od 12 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Nakon Beograda, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u aprilu putuje u Prištinu, a već u maju u Veneciju, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva

U centru Beograda, u galeriji Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, otvorena je izložba sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva.

U svom obraćanju osnivač i direktor Muzeja Jasminko Halilović zahvalio je Inicijativi mladih za ljudska prava Srbije, te istakao da mu je posebno drago što Muzej izlaže u Beogradu.

– Večeras vam predstavljamo mali dio naše kolekcije koja već broji preko 5.000 eksponata iz blizu 20 konflikata. Važan segment misije Muzeja ratnog djetinjstva je doprinos suočavanju s prošlošću. Nadam se da će i ova izložba doprinijeti tome – rekao je Halilović, dodavši da mu je posebno važno da su na izložbi, osim eksponata iz BiH i drugih država, i eksponati iz Ukrajine s obzirom šta se trenutno dešava tamo.

Direktorica MRD-ovog ureda u Ukrajini Iuliia Skubytska osvrnula se na početke rada u Muzeju ratnog djetinjstva 2020. godine.

– Kada sam počela raditi u Muzeju dokumentovali smo iskustva onih čija je djetinjstva obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Tada milioni djece u drugim dijelovima Ukrajine još uvijek nisu znali šta je rat. Danas nažalost svi znaju. Molim vas za minut šutnje za svu djecu ubijenu u Ukrajini – rekla je Skubytska, uz molbu posjetiocima da pažljivo pročitaju sve izložene priče.

Programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović istakla je „da su priče djece te koju mogu pomoći gradnju empatije“, ali i podstaći veću spoznaju o utjecajima ratova na djecu, kako u regionu, tako i svijetu.

Izložba ostaje otvorena do 10. aprila, svakim danom od 12 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Nakon Beograda, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u aprilu putuje u Prištinu, a već u maju u Veneciju, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.