Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mali dio kolekcije

U Bihaću do 10. jula postavljena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

l_4ece9302fb630a5ea39fce132d7726df

Izložba će biti postavljena, u prostorijama Omladinskog centra ‘Ideja’ (ul. 502. Viteške brdske brigade), do nedjelje – 10. jula od 10 do 13 sati i od 17 do 21 sat

U Bihaću je postavljena izložba Muzeja ratnog djetinjstva (MRD), koja daje uvid u lična iskustva djece iz BiH, Ukrajine, Afganistana, Iraka, Palestine, Sirije, Hrvatske, Kosova i Eritreje.

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac istaknula je, na svečanom otvaranju, da je na izložbi predstavljen mali dio kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva koja broji više hiljada eksponata.

– Željeli bismo tom izložbom i našim radom općenito dati glas djeci i mladima, saznati što više o iskustvima i potrebama djece iz ratom pogođenih područja. Također, želimo podići svijest o tome da svi možemo i moramo raditi na izgradnji i jačanju mira, na izgradnji i jačanju dijaloga i povjerenja u društvu, kao i na izgradnji empatije i razbijanju straha od drugog i drugačijeg – naglasila je Krvavac te zahvalila partnerima izložbe i svima koji su učestvovali u realizaciji.

Šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti izrazila je zadovoljstvo što izložba MRD-a gostuje u Bihaću prvi put i pozvala sve da pažljivo čitaju izložene priče da bi razumjeli iskustva o kojima govore, sagledavajući ih iz šire perspektive djetinjstva obilježenog ratom, ali i očima migranata.

– Otvaranje izložbe dio je naših napora da povežemo lokalnu zajednicu i ljude u pokretu. Migracije ne treba posmatrati kao problem, one su dio naše svakodnevnice, a kao što neki od izloženih predmeta pokazuju, dio su iskustva i ljudi iz BiH – rekla je Lungarotti.

Dodaje da svi možemo i trebamo raditi na stvaranju okruženja koje je pozitivno i prihvatajuće za sve.

Izložba će biti postavljena, u prostorijama Omladinskog centra ‘Ideja’ (ul. 502. Viteške brdske brigade), do nedjelje – 10. jula od 10 do 13 sati i od 17 do 21 sat.

– Nakon Beograda, Prištine i Strasbourga, to je četvrta putujuća izložba Muzeja ratnog djetinjstva u 2022. godini, a realizirana je u saradnji sa Udruženjem ‘U pokretu’ i Nevladinom organizacijom ‘IPSIA BiH’ te uz podršku Međunarodne organizacije za migracije – navode iz Muzeja ratnog djetinjstva.