Kultura

sarajevo

U BKC-u prikazane skulpture Nedima Đikića kao kritika današnjeg društva

27/10/2020

Skulpture pričaju priču o zakonima i normama sa kojima se susrećemo u životu i međusobnim odnosima na svoj način koristeći jezik samog autora

Akademski kipar Nedim Đikić večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu priredio izložbu skulptura koje daju osvrt na svakodnevne probleme u društvu.

– Ove skulpture kritikuju društvo i svijet u kojem živimo. Posebno političku situaciju i predizborno vrijeme u kojem se nalazimo – rekao je Đikić.

Među 16 izloženih skulptura nalazi se jedna od novih pod imenom “korona”.

– Zanimljiva je stvar da korona ne bira, nema nikakve predrasude ko je ko u ovoj zemlji i uopšte u svijetu. Zbog toga je ova skulptura napravljena na način da su prikazani svi elementi osim lica. Jednostavno se gubi identitet jer svi nosimo maske jedva se prepoznajemo na ulici. To je jedan aspekt, a pozitivna stvar je da je korona uspjela da izjednači sve ljude bez obzira na materijalni status i nacionalnu pripadnost – dodao je Đikić.

Skulpture pričaju priču o zakonima i normama sa kojima se susrećemo u životu i međusobnim odnosima na svoj način koristeći jezik samog autora.

Đikić je kroz skulpture prikazao dublju stvarnost i odgovorio na pitanja o smislu stanja u kojem se nalazi društvo, o čovjekovim patnjama i iskušenjima, kao i težnji da nadrastemo stanje i usavršimo sebe.

Izložba će biti otvorena do 3. novembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.