Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Bošnjačkom institutu izložba “Islam, to je i naša historija”

7531

Izložba “Islam, to je i naša historija” koja predstavlja 12 stoljeća prisustva muslimanske kulture u Evropi te pokazuje da je uobičajeno shvatanje da su evropska i islamska civilizacija fundamentalno različite, bit će otvorena sutra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Kustosica izložbe Isabelle Benoit istakla je da je ova multimedijalna izložba nastala u saradnji Muzeja Evrope iz Brisela i belgijske agencije Tempora, te sedam partnerskih agencija, a koje je finansirala Evropska unija.

Izrazila je zadovoljstvo što će izložba biti otvorena upravo u Sarajevu te je najavila gostovanja u Bugarskoj, Belgiji, Italiji i Njemačkoj.

Istakla je da su koristili različite medije koji se bave određenim temama, kao što je materijalno i nematerijalno naslijeđe.

– Susreti civilizacija su ustvari susreti između ljudi i veliki dio izložbe je posvećen ustvari ljudima – zaključila je.

Predsjednik Naučnog komiteta izložbe Elie Barnavi kazao je da se postavka savršeno uklapa u prostor Bošnjačkog instituta te da je Sarajevo grad koji ima dugu historiju suživota i multietničnosti.

Osnovni cilj izložbe je, dodao je Barnavi, pokrenuti interakciju Evrope i islama, smatrajući da je jedini lijek za prevazilaženje neslaganja ustvari znanje.

– Odlučili smo se fokusirati na naslijeđe, tako da posjetitelji mogu vidjeti arapsko, osmanlijsko i kolonijalno naslijeđe, a ima još jedan dio izložbe koji obrađuje temu Evropa i islam – zaključio je.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić opisala je izložbu kao priču o zajedničkim dostignućima dijaloga na kulturološkom nivou, ističući da je kao stvorena za prostoje ovog instituta.

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra.