U Domu Islahijeta

U Brčkom izložba povodom Dana nezavisnosti BiH

izetsabotic

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić. On je naglasio da su sudbina Bosne i Hercegovine i sudbina Alije Izetbegovića blisko vezane, te da je u političkoj borbi Alije Izetbegovića mnogo postignuća bitnih za zemlju i narod

U Domu Islahijeta u Brčkom sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“, koja je postavljena povodom Dana nezavisnosti BiH, a realizirana u saradnji Muzeja “Alija Izetbegović“ iz Sarajeva i BZK “Preporod“ Brčko distrikt BiH.

O postavljenoj izložbi i liku prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine govorio je prof.dr. Izet Šabotić, redovni profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i dugogodišnji direktor Arhiva Tuzlanskog kantona.

-Kroz ovu izložbu imamo priliku upoznati Aliju Izetbegovića kao predsjednika, diplomatu i političara, ali i kao čovjeka intelektualca i mislioca. Stoga je ova izložba u službi podsjetnika i potrebe razvijanja kulture sjećanja na posebnog čovjeka kako bi nam njegova skromnost, mudrost, racionalnost i obrazovanje poslužili kao vodilja, nadahnuće i inspiracija za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta te ljepše i perspektivnije nam države Bosne i Hercegovine – kazao je Šabotić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić. On je naglasio da su sudbina Bosne i Hercegovine i sudbina Alije Izetbegovića blisko vezane, te da je u političkoj borbi Alije Izetbegovića mnogo postignuća bitnih za zemlju i narod.

– Brčaci posebno imaju obavezu iskazivati poštovanje prema prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine jer zahvaljujući rahmetli Aliji Izetbegoviću Brčko je danas distrikt, a u Dejtonu je također zahvaljujući insistiranju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, pitanje Brčkog bilo pitanje nastavka ili okončanja rata – naglasio je Kadrić.

Izložba će biti otvorena do 12. marta i dio je manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti BiH koju su ove godine u Brčkom zajedno organizirali Udruženje građana “Stećak“, BZK „Preporod“ Brčko, Udruženje demobilisanih boraca Armije RBiH i Udruženje dobitnika priznanja “Zlatni ljiljan“ Brčko.