Kultura

"Interactiv"

U Brčkom otvorena izložba “60 bijelih ruža BiH”

25/06/2020

"Interactiv" radi na različitim programima i projektima, uključujući kampanje za podizanje javne svijesti o ženskim ljudskim pravima, stručne obuke za žene povratnice u Bijeljinu, programe borbe protiv rodno zasnovanog nasilja i na različitim programima osnaživanja za žene i djevojke

U organizaciji Udruženja žena “Interactiv“ iz Bijeljine, u Domu Islahijeta u Brčkom otvorena je izložba na kojoj je predstavljeno 60 fotografija koje uključuju kratke priče o ratnim sjećanjima, kao i fotografije očiju kazivača priča.

Izložba je organizirana u saradnji sa JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo uz podršku američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Projekt “60 bijelih ruža BiH” je jedan od trenutno aktivnih projekata udruženja “Interactiv“ čiji je cilj uspostava dijaloga i saradnje između studenata univerziteta u BiH različite nacionalne i geografske pripadnosti koji će se okupiti oko akcija vezanih za kulturu sjećanja.

Projekt koordinatorica Udruženja žena “Interactiv” Milena Adžić u izjavi Feni je kazala da ovim projektom nastoje dati svoj doprinos izgradnji puta ka miru, međuetničkoj toleranciji i saradnji te da su izložbu već imali priliku vidjeti građani Banjaluke i Sarajeva.

– Želimo da posjetioci izložbe pogledaju u oči ljudima koji su svoja autentična, emotivna i bolna sjećanja pretočili u priče, a sve sa jednim ciljem – da se takve stvari više nikada nikome ne bi ponovile. I na ovaj način želimo doprinijeti uspostavljanju dijaloga i saradnje među studentima u Bosni i Hercegovini okupljenim oko kulture sjećanja na civilne žrtve rata – kazala je Adžić.

Nakon otvaranja izložbe organiziran je okrugli sto o temi “Patnja kroz koju su prolazile ali dalje prolaze civilne žrtve rata“.

Udruženje žena “Interactiv” je osnovano 1997. godine kao nezavisno, nevladino i neprofitno udruženje građana s ciljem afirmacije svih građana a naročito žena. Kroz svoj rad i programe je posvećen društvenoj afirmaciji uloge žena u rekonstrukciji BiH, edukaciji i obukama žena i marginalizovanih grupa.

“Interactiv” radi na različitim programima i projektima, uključujući kampanje za podizanje javne svijesti o ženskim ljudskim pravima, stručne obuke za žene povratnice u Bijeljinu, programe borbe protiv rodno zasnovanog nasilja i na različitim programima osnaživanja za žene i djevojke.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.