u organizaciji BZK „Preporod“

U Brčkom otvorena izložba „Brčanske rijeke i mostovi“ Ataha Mahića

atah (1)

Autor izložbe Atah Mahić je kazao da je na izloženim fotografijama i razglednicama predstavljen period od jednog stoljeća, tačnije razdoblje od 1892. do 1992.godine

U brčanskom Domu Islahijeta, u organizaciji BZK „Preporod“ i Medžlisa Islamske zajednice Brčko, sinoć je otvorena izložba dokumentarne fotografije novinara i fotografa Ataha Mahića pod nazivom „Brčanske rijeke i mostovi“. Riječ je o 29. Mahićevoj izložbi kojom je na 150 fotografija i razglednica prikazan period iz prošlosti Brčkog u vremenu od 1892. do 1992. godine sa akcentom na ulogu brčanskih mostova u prošlosti grada.

Uime brčanskog “Preporoda” prisutne je pozdravila Adisa Osmić-Smajić koja je naglasila da izložba “Brčanske rijeke i mostovi” predstavlja nastavak višegodišnje uspješne saradnje “Preporoda” i Ataha Mahića te da su u “Preporodu” svjesni važnosti onoga što Mahić čini kako bi se i fotografijom dokumentirala prošlost, ali savremeno doba Brčkog.

Izložbu je predstavio književnik i novinar Muhamed Mujkić koji se osvrnuo na razvoj Brčkog sa akcentom na ulogu mostova u razvoju urbane gradske jezgre i u povezivanju Brčkog sa Evropom i svijetom.

– Brčko je grad koji je nastao na obalama Save i Brke i ćuprije su imale ogroman značaj u njegovom razvoju. Najstarije brčanske mahale, Atik mahala i Kolobara bile su povezane Alijaginom ćuprijom, Muška ćuprija je povezivala Konačko brdo sa Kolobarom, Ženska ćuprija je povezivala Prnjavor sa Gornjom mahalom i Kolobarom. Dakle, mostovi su bili kičma razvoja Brčkog i zbog toga je ova Mahićeva izložba važna jer ona ukazuje na važnost mostova u urbanom razvoju našega grada – izjavio je Mujkić.

Autor izložbe Atah Mahić je kazao da je na izloženim fotografijama i razglednicama predstavljen period od jednog stoljeća, tačnije razdoblje od 1892. do 1992.godine.

– Gradovi su oduvijek uglavnom nastajali pored rijeka pa se i Brčko razvilo na ušću Brke u Savu. Međutim, rijeke su oduvijek, pored blagodati koje daju, znale biti i uzrok stradanja naselja. Tako su posjetioci izložbe u prilici vidjeti, osim prizora brčanski mostova, i slike stradanja brčanskih mahala i ćuprija u brojnim poplavama koje su pogađale naš grad – izjavio je Mahić.

On je kazao da je izložba upriličena u povodu Kurban-bajrama te da se na taj način želi podsjetiti na tradiciju započetu 1924. godine kada je u Domu Islahijeta u povodu Kurban bajrama otvorena prva samostalna izložba fotografije čiji je autor bio Rizah Kučukalić, član Gradskog poglavarstva za vojna pitanja.

Izložbu je otvorio član Upravnog odbora BZK „Preporod“ Brčko Anis H. Mehmedagić koji je rekao da se najveći dio predstavljenog sadržaja izložbe odnosi na opću i kulturnu historiju Brčkog te da bi kulturno pamćenje Brčkog bilo mnogo siromašnije bez Mahićevih izložbi.

– Atah Mahić je brčanski hroničar koji decenijama fotografijom i tekstom dokumentira historiju Brčkog. Zahvaljujući njegovim fotografijama sačuvat ćemo sjećanja na brojne događaje, povijesna razdoblja i kulturnu baštinu našega grada – kazao je H.Mehmedagić.