autora Jose Živkovića Soje

U Brčkom otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika”

soja

Riječ je o Živkovićevoj šestoj izložbi, a izložene fotografije su nastale 2008. godine tokom njegovog tromjesečnog boravka u Indiji

U sklopu manifestacije “Frančeskovi dani” sinoć je u Brčkom, u organizaciji brčanske podružnice HKD „Napredak“, otvorena izložba fotografija pod nazivom “Indija u oku pjesnika” autora Jose Živkovića Soje. Riječ je o Živkovićevoj šestoj izložbi, a izložene fotografije su nastale 2008. godine tokom njegovog tromjesečnog boravka u Indiji.

Profesorica likovne kulture Đurđica Jezerčić, koja je izložbu osmislila i postavila, kazala je da Živkovićeve fotografije obuhvataju raznovrsne motive u kojima se da uočiti raspon od mučnog siromaštva do raskoši i bogatstva arhitekture i podneblja Indije.

– Fotografije odišu znatiželjom i brzinom bilježenja budući da im je prvobitna svrha i bila želja za kasnijim lakšim prisjećanjem na mjesta, ljude i događaje proživljene u dalekoj zemlji. Bitno je napomenuti da su fotografije često nastajale iz prikrajka u tajnosti, i to običnim džepnim digitalnim fotoaparatom. Uzdajući se u vlastitu vještinu, Joso Živković nekad beživotan i neugledan kadar pretvara u umjetničko djelo – izjavila je Jezerčić.

Naglasila je da su posebno hvale vrijedni portreti Indijaca i Indijki s naglašenom psihološkom karakterizacijom likova i harmoničnim koloritom koji je uočljiv i na ostalim fotografijama, te da je upravo boja, u odabranim motivima i prikazima osamljenih ljudskih likova sklopljenih ruku, tračak nade u bolje sutra.

Autor fotografija, pjesnik i fotograf, Joso Živković Soja je kazao da se još kao srednjoškolac zanimao za indijsku kulturu i filozofiju, te da se konačno 2008. godine odlučio otputovati u taj kraj svijeta kako bi ga upoznao.

– Ono najvažnije što sam ponio iz Indije je spoznaja da je dovoljna šaka riže da bi se danas preživjelo i da bi se imao osmijeh na licu. I pored siromaštva ljudi Indije nisu izgubili svoj duh, mada i kod njih već zavladava materijalizam. To putovanje je za mene predstavljalo svojevrsnu katarzu jer upoznajući Indiju shvatio sam da često ne cijenimo blagodati koje svakodnevno uživamo, a pri tome prije svega mislim na činjenicu da imamo krov nad glavom, da ne znamo šta je to pravo siromaštvo, te koja je sreća imati priliku obrazovati se – izjavio je Živković.

Izložba “Indija u oku pjesnika” će biti otvorena do 21.oktobra.

Joso Živković Soja rođen je 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Piše poeziju te je objavljivao u brojnim časopisima i sudjelovao na književnim skupovima u zemlji i inozemstvu, a poezija mu je zastupljena u mnogim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u Evropi i svijetu. Uz pisanje poezije bavi se i slikarstvom i fotografijom, te je samostalno izlagao u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Zajedničke izložbe imao je u Orašju i Vinkovcima. Član je fotokluba Orton iz Orašja.