umjetnička galerija

U Brčkom otvorena izložba slika Ilonke Jasak i Mirsade Masal

izlozba – brcko

Izložbu Ilonke Jasak i Mirsade Masal u Brčkom postavila je kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH Sonja Đurović

U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH otvorena je izložba slika Ilonke Jasak i Mirsade Masal, članica Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak.

Autorice godinama uspješno sarađuju i ovo je jedna u nizu njihovih zajedničkih izložbi.

Ilonka Jasak, koja se brčanskoj publici predstavila djelima rađenim u tehnici kolaž, kazala je da njeni radovi pripadaju apstraktnoj umjetnosti koja je oslobođena figuracije, s tim što, kako je navela, njen izraz dopušta oku posmatrača da pronalazi svoje oblike.

-Rahmetli Meliha Husedžinović, historičarka umjetnosti i kustosica Galerije umjetnosti BiH, jednom je kazala da je moj umjetnički izraz moderno tkanje koje itekako podsjeća na pletenje i tkanje ćilima kakvo su radile nekada bh. žene. Valjda je tkanje u genetskom kodu nas bh. žena, s tim što se danas ispoljava u drugačijim formama – rekla je Jasak, koja je izlagala na više samostalnih i kolektivnih izložbi u BiH i inozemstvu, a saradnica je i Galerije Preporod.

Autorica Mirsada Masal, koja se slikarstvom i skulpturom bavi od 1980. godine, istakla je da su izložena dva ciklusa njenih radova u tehnici ulje na platnu, i to priroda kao vječiti pojam ljepote i konji kao znak težnje ka slobodi.

Masal je imala više samostalnih i veliki broj kolektivnih izložbi. Redovna je učesnica bijenala, slikarskih kolonija, aukcijskih i humanitarnih izložbi.

Izložbu Ilonke Jasak i Mirsade Masal u Brčkom postavila je kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH Sonja Đurović.