Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BZK „Preporod“ Brčko

U Brčkom promoviran album “Sevdah i klasika”

brcko sevdah (1)

Dženana Šehanović Sarajlić je kazala da se raduje što je u prilici dati svoj doprinos očuvanju bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa

U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko sinoć je promovisan album „Sevdah i klasika“ sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić. Album je objavljen u izdanju Hayat produkcije, a uz podršku Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”u Bosni i Hercegovini.

Uz autorice u predstavljanju albuma „Sevdah i klasika“ u Brčkom učestvovao je Nedžad Salković, poznati interpretator sevdalinke, dok je domaćin u ime BZK „Preporod“ Brčko bila Adisa Osmić-Smajić.

Nedžad Salković je kazao da ga raduje da ima mnogo mladih autora koji se odlučuju na drugačiji način interpretirati i aranžirati sevdalinke.

– I takvi novi pristupi mladih umjetnika su doprinos njegovanju sevdalinke, ali ja im uvijek, kad god imam priliku, poručim da ne smiju dirati u originalnost stihova i melodijsku liniju sevdalinke, a aranžamni mogu biti raznoliki. I, zaista, nisam primijetio da je neko promijenio niti jednu riječ niti oskrnavio tu melodijsku liniju sevdalinke. Ja volim reći da je sevdalinka jedina neprolazna dama, a svoj doprinos toj neprolaznosti sevdalinke dale su i ove dvije divne umjetnice koje su našle dovoljno vremena da, i pored brojnih poslovnih i porodičnih obaveza, osmisle projekat kakav je album „Sevdah i klasika“- izjavio je za Fenu Salković.

Dženana Huseinagić je kazala da je za operskog pjevača izazov izvoditi sevdalinku jer fraze iz sevdalinki nisu prilagođene za belkanto tehniku pjevanja.

– Samim tim dolazi do određenih poteškoća, kao što su raspored vokala, dužina fraze, skokovi u frazama moraju se prilagoditi na način da to ne zvuči ružno, a da opet zadrži originalnu melodijsku liniju i da ne dođe do promjene vokala u zvučnosti i boji. Sevdalinka se do sada nije pjevala ovom tehnikom kojom je ja pjevam. Međutim, belkanto način pjevanja u kombinaciji sa sevdalinkom je dobar način da se ljubiteljima klasične mizike koji ne preferiraju sevdah približi taj žanr, ali istovremeno i put da se publici koja ne sluša klasičnu muziku približi ta vrsta muzike- naglasila je Huseinagić.

Dženana Šehanović Sarajlić je kazala da se raduje što je u prilici dati svoj doprinos očuvanju bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa.

– U projekat smo krenuli sa velikom dozom patriotizma, a vođeni idejom da je bitno da sevdalinka uđe i u nove tokove kako bi u budućnosti i naša djeca slušala sevdalinku. Ipak sve vrijeme smo se držali pravila da naše obrade ne smiju promijeniti značenje niti melodijsku liniju sevdalinke- naglasila je Šehanović Sarajlić.

“Sevdah I klasika” je album na kojem se nalazi sedam sevdalinki obrađenih u duhu klasične muzike i tri kompozicije domaćih autora komponiranih u duhu sevdaha. Aranžmane za svih sedam sevdalinki je napisala pijanistica Dženana Šehanovic Sarajlić, a osim nje u pisanju pojedinih aranžmana učestvovao je i klarinetista Meho Radoović, dok je izvršni i muzički producent albuma Arel Češljar.

Album je do sada promovisan u Sarajevu i Tuzli, a pokrovitelj predstavljanja albuma “Sevdah i klasika” u Brčkom bio je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić.