Kultura

U Bugojnu promovirana knjiga bh. planinara Naima Logića

06/09/2018

Monografija “Svih sedam najviših vrhova kontinenata” bh. planinara i alpiniste Naima Logića promovirana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Uime organizatora promocije, riječi dobrodošlice planinarima i ljubiteljima prirode iz toga grada uputio je predsjednik Planinarskog društva “Koprivnica” Besim Muminović.

-Zadovoljstvo nam je biti dio ove promocije i nadam se da će ona potaknuti nekoga od vas da se prepusti izazovu da osvoji neki od vrhova, kako je to bilo u slučaju našeg gosta, prvog državljanina BiH koji je uspio izaći na najviše planine svih sedam kontinenata svijeta, kompletirajući tako izazov “Sedam vrhova” – kazao je.

Najznačajnije detalje iz biografije Naima Logića i njegovim pohodima na najviše vrhove kontinenata, koji su trajali više od devet godina, pročitala je novinarka Mersima Muminović.

– Počeo je od Akonkagve (Južna Amerika) i Kilimandžara (Afrika), te na skijama od Elbrusa (Evropa) i Denalija (Sjeverna Amerika) do najvišeg vrha svijeta Mt. Everesta (Azija). Onda se desio uspon na Piramidu Karstens u srcu džungle Papue, naseljene poludivljim plemenima s posjetom mjestima za koja mnogi od nas nisu ni čuli da postoje – naglasila je.

Logić je, dodala je, zvanje registriranog alpiniste stekao 1976., i dobitnik je Zlatne značke Planinarskog saveza BiH, te specijalnog priznanja Sportskog saveza BiH.

-Svoj put iz srca Bosne i planine Perun, na koju je izašao kao šestogodišnje dijete, opisao je u knjizi “Od Peruna do Everesta”. Doktor je elektrotehničkih nauka, a živi i radi u Americi – naglasila je Muminović.