Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SVEM

U čast 100. godišnjice Sarajevske filharmonije nastupa Andreas Ottensamer

Foto: SVEM
Andreas Ottensamer

Prvi klarinetist Berlinske filharmonije Andreas Ottensamer, porijeklom iz Austrije, svoju karijeru ostvaruje i kao svjetski uspješan dirigent

Festival Sarajevske večeri muzike (SVEM) bit će svečano zatvoren koncertom u Narodnom pozorištu u čast 100. godišnjice Sarajevske filharmonije, a na kojem nastupiti klarinetista svijeta Andreas Ottensamer.

Ottensamer prvi put nastupa u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a publika će večeras imati priliku da svjedoči njegovom virtuozitetu, koji će biti ovjekovječen koncertom sa Sarajevskom filharmonijom pod dirigentskom palicom Maestre Samre Gulamović.

Prvi klarinetist Berlinske filharmonije Andreas Ottensamer, porijeklom iz Austrije, svoju karijeru ostvaruje i kao svjetski uspješan dirigent.

Koncertnu večer će ispuniti zvuci gudačkog orkestra Sarajevske filharmonije pri izvedbi djela kompozitora Dmitrij Šostakoviča, a zatim će uslijediti i remek-djelo kompozitora Johannesa Brahmsa (orch. Luciano Berio).

Sarajevska filharmonija će koncert zatvaranja 29. SVEM 2023 počastiti izvedbom Kamerne simfonije op. 110a kompozitora Dmitrij Šostakoviča.