SPKD Prosvjeta

U čast pravoslavnog Božića održan tradicionalni koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo

prosvjeta – bozicni koncert (1)

Ljubitelji muzike imali su priliku svjedočiti i uživati u izvedbama pjesama: Tebe poem, Bogorodice dievo, Rasti zemljo, Ples vitezova, Dostojno jest, Dvanaest razbojnika, Kaleš bre Anđo, Mari Mome

U čast najradosnijeg praznika, pravoslavnog Božića, u Narodnom pozorištu Sarajevo, održan je 12. Božićni koncert, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Sarajevo.

Na koncertu su nastupili novoformirani Prosvjetin ansambl koji nosi ime po velikanu muzičke scene i nekadašnjem predsjedniku Društva – Kamerni ansambl “Teodor Romanić”, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.

Nastupali su i muzički sastav “Katera”, Tatjana Romanić i Milica Pap, kao i gosti iz Beograda – Gradski hor Beograda, a dirigent je bio Milan Mika Aćimović.

Ljubitelji muzike imali su priliku svjedočiti i uživati u izvedbama pjesama: Tebe poem, Bogorodice dievo, Rasti zemljo, Ples vitezova, Dostojno jest, Dvanaest razbojnika, Kaleš bre Anđo, Mari Mome.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Nedeljko Masleša izrazio je uvjerenje da večerašnjim koncertom upotpunjuju prazničnu atmosferu, koja, kako je kazao, inače vlada u gradu Sarajevu na isteku stare i početku nove godine.

 

– Vjerujemo da ovim koncertom doprinosimo raznolikosti ukupne kulturne scene u gradu Sarajevu, Bosni i Hercegovini. Očekujemo da koncert pobuditi osjećaje radosti zbog nadolazećeg Božića, ali također, da će pobuditi i osjećaj koji nam je toliko potreban, a to je da imamo međusobno razumijevanje, uvažavanje i poštovanje, što je oduvijek krasilo život na ovim prostorima – poručio je.

On je uime SPKD Prosvjeta građanima poželio dobro zdravlje i uspješnu 2022. godinu, a vjernicima koji Božić slave 7. januara uputio tradicionalni pozdrav “Mir Božiji Hristos se rodi”.

Prihod s koncerta će biti iskorišten za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Koncert je održan uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.