U Centru za kulturu na Dobrinji besplatne sekcije violine, gitare, klavira

centar za kulturu – dobrinja 3

U Centru za kulturu na Dobrinji – vila Hadžihalilovića odnedavno su počele sa radom i besplatne sekcije klavira, gitare, violine, te dramska, literarna i likovna sekcija za djecu.
Za rad sa djecom angažirane su stručne i kompetentne osobe koje svojom kreativnošću i posvećenosti svakom od polaznika pristupaju na individualan način. Sekciju klavira vodi Mirza Kovač, gitare Mehmed Mehić, violine Nejra Kovač, a dramsku, literarnu i likovnu sekciju Saša Peševski, Boris Lalić i Lejla Ramić.

Osim ugodnog prostornog ambijenta u Centru za kulturu, za rad sekcija obezbjeđeni su i muzički instrumenti. Termini održavanja časova usklađeni su sa obavezama učenika u školama, a rad sekcija planiran je u dva ciklusa, nižem i naprednom. Polaznici će nakon završetka imati mogućnost da na prigodnom koncertu, likovnoj izložbi, književnoj večeri i dramskim nastupom iskažu šta su naučili i postigli radom u okviru sekcije.

“U ovom prvom ciklusu cilj je savladati osnovne vještine u svakoj sekciji ponaosob. Savladano gradivo planiramo pokazati za publiku krajem decembra, na priredbi u našem Centru. S obzirom na činjenicu da je ovo početak rada sekcija u Centru za kulturu – vila Hadžihalilovića očekujemo da će u budućem periodu ovo postati centralno mjesto okupljanja i kreativnog izražaja naših najmlađih sugrađana“, kazao je Boris Lalić, urednik programa u Centru za kuluturu.

U nastojanju da se kulturni život u općini Novi Grad unapređuje, Općina je preuredila historijski objekat vilu Hadžihalilovića i stavila u funkciju našim građanima.

Ovaj lijepo uređeni prostor – mjesto gdje se održavaju različiti kulturni programski sadržaji, namijenjeni široj populaciji, građanima je na raspolaganju od sredine maja ove godine.
U njemu se održavaju različite izložbe, koncerti, teatarske predstave, književne večeri i javne diskusije. Na raspolaganju je omladini zainteresiranoj za umjetnost, obrazovanje i kulturu.

Ljubiteljima pisane riječi na raspolaganju je i čitaonica sa čajnom kuhinjom, u kojoj mogu popiti tople i hladne napitke i čitati dnevne, sedmične novine i časopise iz zemlje i regiona, kao i odabrana djela klasične književnosti.

Centar je otvoren radnim danima od 10 do 18 sati, te subotom od 10 do 14 sati, slobodan za korištenje svim građanima zainteresiranim za kulturne aktivnosti ili odmor u kulturnom ambijentu.