centar za kulturnu dekontaminaciju

U četvrtak u Beogradu predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”

ivan-jevtovic

Kisić je poručila da će predstava sigurno biti izvedena i da niko neće moći da je prekine

Pozorišna predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” biće održana u četvrtak u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, javlja Anadolu agency.

Autor i reditelj Zlatko Paković rekao je da danas ima glumaca i glumica koji su talenti, ali nisu ličnosti i da je ozbiljan rediteljski zadatak bio stvoriti ansambl.

On je dodao da predstava ima sudbinski zadatak u ovom društvu i istakao da je genocid u Srebrenici najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Ocijenio je da su glumci u predstavi svoj talenat stavili u službu građanske odgovornosti.

“Zamislite ko bi smio da se prijavi na audiciju za ovu predstavu. Stalno govorimo o talentu, ali talenat nije ništa bez odgovornosti”, poručio je Paković.

Glumac Ivan Jevtović rekao je da kada ga je reditelj pozvao da igra u predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, doživio samospoznaju da možda nema sve informacije o tom događaju.

On je rekao da je bio posljednja generacija Jugoslovenske narodne armije, da neće odustati od zakletve da će braniti cijelu teritoriju Jugoslavije i da je sretan što to može da radi kroz svoju profesiju.

Jevtović je istakao da je riječ o izuzetnom pozorišnom komadu.

“Narod u Srbiji, klinci kojima ne uspijevamo dovoljno da predočimo šta se dešavalo u ratovima 1990-ih godina, moraju da se upoznaju i treba da uvedemo prijedlog da 11. juli bude dan žalosti u Srbiji”, rekao je Jevtović.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora Izabela Kisić rekla je da su stvoreni uslovi da se predstava izvede.

Ona je dodala da je istraživanje pokazalo da oko 50 posto srednjoškolaca u Srbiji nema znanje o tome šta se dogodilo u Srebrenici, a da 15 posto negira genocid u Srebrenici.

Kisić je rekla da je tim mladim ljudima “ta laž nametnuta” i da je kampanja poricanja genocida sada veoma prisutna i da u njoj učestvuju političari, glumci, intelektualci.

Ona je rekla da na predstavi očekuju širu publiku koja ne pristaje na laž i istakla da je predstava važna jer je nešto novo, nešto što ne može da se čuje u javnoj sferi.

Kisić je rekla da je cilj da se predstava održi u što više gradova u Srbiji i najavila da će predstava biti emitova online, u nedjelju, u 20 sati.

Ona je poručila da će predstava sigurno biti izvedena i da niko neće moći da je prekine.