Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Collegium Artistikum: Retrospektivna izložba slikara fra Petra Vidića

Collegium artisticum

U galeriji Collegium Artistikuma večeras je otvorena izložba slika autora Fra Petra Vidića, koji je ove godine napunio 80 godina plodotvornog života i 65 slikarskog rada.

Izložba je svojevrstan presjek obimnog slikarskog opusa, a obuhvata 90 slika koje su nastale tokom posljednjih 65 godina, od najranijih radova naslikanih za vrijeme školovanja u gimnaziji i za vrijeme studija filozofije i teologije pa do najnovijeg ciklusa radova naslikanih ove godine.

Fra Vidić samostalno izlaže od 1980. godine i do sada je imao više od 100 izložbi.

Po riječima Snježane Mutapčić, fra Vidić je imao želju da izloži retrospektivu stvaralaštva iz razdoblja od 1953. godine pa do sada.

– Dvije slike iz ranoga razdoblja – More iz 1958. i Krajolik iz 1982. godine čine sponu s njegovim kasnijim stilskim sazrijevanjem u pravcu svega onoga po čemu je fra Petar danas prepoznatljiv, kao izraziti koloristički ekspresionist. O njegovom radu od 1980-tih može se reći da je ponesen javnim atrističkim impuslom, izražajno ekspresionistički iskazujući vlastiti slikarski svijet – kazala je Mutapčić.

Ona je naglasila da je fra Vidić “uvijek okrenut svojem nadahnuću, uronjen u prirodu o kojoj razmišlja kao svećenik, franjevac i stvara svoju poetiku, slutnje, utjehe nade i molitve”.

U svom obraćanju fra Petar Vidić je kazao da je ovo njegova prva retrospektivana izložba koja obuhvata njegovih 65 godina slikanja.

– Želim da volimo ne samo umjetnost, nego da gajimo i zajedništvo i ljubav. Pokušajmo uistinu živjeti i raditi, djelovati zajednički na dobro naše drage Bosne i Hercegovine, naše lijepe domovine. Učinimo je kao zemaljskim rajem i svi ćemo biti sretni i zadovoljni – kazao je fra Vidić.

Fra Petar Perica Vidić je rođen 1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, u klasičnu gimnaziju u Visokom. Studij filozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Nakon toga 1965. i 1966. godine radi u ateljeu akademskog slikara Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. godine odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi prof. Maxa Melchera.

Od 1970. predavao je likovnu umjetnost, a kasnije i povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Vršio je mnoge dužnosti u svojoj zajednici. Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Od 1995. godine je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Imao je preko 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a izlagao je i na brojnim zajedničkim izložbama.

Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.