Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej Sarajeva

U Despića kući izložba „Staro Sarajevo iz kolekcije“ Koste Mandića

Muzej_Sarajevo_1878-1918

U četvrtak, 24.01. u 14 sati u Despića kući Muzej Sarajeva i Historijski arhiv domaćini su izložbe o starom Sarajevu autora Igora Radovanovića (Muzej Sarajeva) i Saše Beltrama (Historijski arhiv Sarajevo)

Izložba “Staro Sarajevo iz kolekcije Koste Mandića”, posvećena je jubileju 70 godina od osnivanja značajnih ustanova kulture u gradu Sarajevu, JU Historijski Arhiv Sarajevo ( 1948 – 2019 ) i JU Muzej Sarajeva ( 1949 – 2019).

Ova izložba predstavlja primjer dobre, profesionalne i višedecenijske suradnje Arhiva i Muzeja. Fotografije i dokumente koji su sastavni dio izložbe, za svog života i radnog vijeka prikupio je Kosta Mandić, a čuvaju se u zbirkama Historijskog Arhiva i Muzeja Sarajeva.

Kosta Mandić je rodom iz Zenice, po struci je pravnik, a tokom svog radnog vijeka, prije Drugog svjetskog rata, bio je zaposlen u Gradskom poglavarstvu grada Sarajeva kao činovnik. Iz bogate kolekcije Koste Mandića izložba prikazuje život i razvoj u grada Sarajevu prije Drugog svjetskog rata.

Svi posjetitelji će imati priliku pogledati kako je Sarajevo izgledalo nekad i usporediti sa današnjim izgledom prijestolnice. Fantastične fotografije tadašnje svakodnevice grada, izgled ulica, trgova i ljudi u ruhu jednog vremena sigurno će pobuditi interes kod publike koja nije imala priliku da vidi kako je naše Sarajevo izgledalo u periodu između dva svjetska rata.

Ove fotografije nisu do sada izlagane u jedinstvenom formatu i bit će postavljene u duhu tadašnjega vremena.

Depandans Muzeja Sarajeva Despića kuća u kojem će biti postavljena ova izložba je izvanredan prostor koji je Sarajevu u naslijeđe ostavila čuvena sarajevska porodica Despić sa pripadajućim namještajem i ostalim vrijednostima.

Pozivamo vas da budete dio ovoga vremeplova sjećanja i zaljubite se u naše Sarajevo iz ove retro perspektive.