Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Doboju promoviran roman Halida Kadrića “Dugo svitanje”

dugo svitanje

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, u Doboju je organizirala promociju historijskog romana „Dugo svitanje“, autora Halida Kadrića.

Radi se o, kako je svojevremeno napisao recenzent Nedžad Ibrišimović, velikom romanu bošnjačke književnosti, koji je vrhunac Kadrićevog dugogodišnjeg rada. Roman u četiri toma, na ukupno 2.700 stranica, tretira sve događaje i značajne ličnosti od 1901. do 2000. godine u Bosni i Hercegovini.

Na promociji je istaknuto kako je Kadrić plodonosan autor, dugogodišnji član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, te da je ostavio veliki trag u bh. književnosti. Halid Kadrić je do sada široj čitalačkoj publici bio poznat po značajnim djelima za djecu i omladinu, a “Dugo svitanje” je nakon romana “Drugi ljudi” prvo veliko djelo pisano za odrasle čitaoce. Ova četiri toma su, ustvari, peta, šesta, sedma i osma knjiga iz njegovih Izabranih djela.

Promociji je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, koji je kazao da je Kadrićev roman veliki podstrek za budući rad, ali i velika obaveza za buduće generacije koje obavezno u svojim rukama trebaju imati ovo kapitalno djelo.

On je naglasio da su Bošnjaci opredijeljeni za stvaranje društva jednakih šansi za sve narode na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te ponovio da su u „dugom svitanju“ u 21. stoljeću suočeni sa svakodnevnim kršenjem osnovnih ljudskih prava u bh. entitetu RS, kao što je zapošljavanje i pravo izučavanja bosanskog jezika, saopćeno je iz Bosanske medijske grupe.