U februaru Dani kulture Irana u Sarajevu i Banjoj Luci

Dani kulture Irana

Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u BiH od 5. do 11. februara ove godine organizirat će manifestaciju pod nazivom “Dani kulture Irana”, koja će biti održana u Sarajevu i Banjoj Luci.

Organizatori su pripremili bogat program koji će biti posvećen predstavljanju kulture i umjetnosti grada Tabriza, proglašenog centrom kulture i turizma za 2018. godinu.

Ljubitelji bogate perzijske kulture imat će priliku da uživaju u izložbama, koncertima tradicionalne iranske muzike grupe “Mani”, umjetničkim radionicama, a mogu poslušati i predavanje o temi “Osvrt na ulogu i mjesto umjetnosti Irana”.

U programu manifestacije učestvuje 10 vrsnih iranskih umjetnika, a neke od njih će građani imati priliku da upoznaju posjetom njihovih izložbi kaligrafije, iranskih minijatura, iranskog drvoreza, keramike i grnčarije, iranskih rukotvorina, radova tradicionalne tabriske izrade, kao i izložbi fotografija Tabriza.

Brojne umjetnine – rezbarije, emajlirano posuđe, grnčarije,
ukrasni predmeti rađeni u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti, drvoreda i minijatura svojstvenih Tabrizu, bit će moguće pogledati u danima izložbe u Sarajevu i Banjoj Luci.

Ovogodišnjoj manifestaciji će prisustvovati prorektor za obrazovanje, istraživanje i tehnologiju Univerziteta islamske umjetnosti u Tabrizu Mahdi Mohamadazade.

Tabriz je u svijetu poznat kao historijski grad sa dugom i osebujnom prošlošću. Stalna je destinacija znatiželjnih i domaćih i stranih turista, a Organizacija islamske kooperacije (OIC) proglasila ga je gradom turizma i kulture za 2018. godinu.