U Franjevačkoj galeriji retrospektivna izložba Šemse Gavrankapetanović

Bijela slika

Otvaranje retrospektivne izložbe Šemse Gavrankapetanović, koja se održava u suradnji s Umjetničkom galerijom BiH, bit će upriličeno 1. veljače u 17 sati u prostoru Franjevačke galerije u Širokim Brijegu.

“Sumirajući, barem u pokušaju, cjelokupno umjetničko stvaralaštvo dugo pet desetljeća, može se za­ključiti kako je Šemsa Gavrankapetanović od samih početaka pokazivala umjetnički talent, koji je vremenom razvijala na sebi svojstven način. Nizale su se različite evolutivne faze kroz njeno stvara­laštvo, ali je ipak ostala prepoznatljiva i dosljedna sebi. Svjetske trendove nije posebno pratila, ali oni su se ipak, s vremena na vrijeme, prijavljivali na njenim djelima. Svojim opusom koji u sebi nema ni nametljivosti ni agresivnosti, umjetnost Šemse Gavrankapetanović na prvi pogled može se doimati neupadljivo i samozatajno, ali bogata izlagačka djelatnost, kao i ogroman opus koji stoji iza nje, svje­doči o upornosti i istrajnosti umjetnice da istražuje, kazuje i nanovo stvara. To je usud kojem nema kraja i od kojeg se ne može pobjeći, tek ponekad zastati i osvrnuti se”, napisala je, uz ostalo, u predgovoru izložbi Ivana Udovičić.

Šemsa Gavrankapetanović rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umetnosti završila je u Beogradu 1968. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića, gdje je također završila i postdiplomske studije u klasi prof. Stojana Ćelića. Od 1972.godine do 1992. godine radila je kao kustos zbirke umjetničkih djela u Saveznom izvršnom vijeću. Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.