Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Galeriji Aliminij otvorena izložba Matee Brekalo

izlozba_matea_brekalo

Izložba magistrice slikarstva Matee Brekalo “Equus ferus” (Divlji konj) otvorena je u četvrtak u Galeriji Aluminij.

Izloženo je 16 slikarskih platana na kojima je mlada autorica obrađivala anatomiju konja, izdižući figuru tih plemenitih životinja na razinu znamena, priopćeno je iz Galerije Aluminij.

– Matea Brekalo jedna je od onih koja u svojemu naraštaju iskače, njezin će rad teško ostati nezamijećenim i osobito mi je zadovoljstvo što smo upravo mi ugostili njezin prvi samostalni istup pred ocjenjivačku stručnu kritiku i pred puk koji voli likovnu umjetnost. Uvjeren sam kako smo joj tek odškrinuli vrata koja će ona, svojim radom, znati širom otvoriti – kazao je direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka.

Po riječima autorice, konj je znamen čijom se anatomijom može poigrati kako bi, potezom kista ili bojom, prikazala novu stvarnost.

– Kroz slike se izmjenjuje figurativni i apstraktni izričaj, a oslobođene su doslovne i isključive figuracije. No, obrisi konja i dalje zadržavaju izvorni, u pojedinim slučajevima plošni oblik, djelujući čak i nalijepljeno na platno, dok u pojedinim slikama prostor ulazi u njih. Konjima sam zadržala figuraciju kroz crtež, ali im je redefinirana forma – dodala je Brekalo.

Matea Brekalo rođena je 1988. godine u Mostaru, gdje je završila Srednju građevinsku školu Jurja Dalmatinca, a 2013. magistrirala je na slikarskomu odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u klasi profesora Antuna Borisa Švaljeka.

Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi u zemlji, te sudjelovala u nekoliko likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Živi i stvara u Mostaru.

Izložba je otvorena do 20. oktobra.