Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Galeriji Brodac otvorena izložba “Ulica je Open Source“ Alije Kambera

brodac

Izložba pod nazivom „Ulica je Open Source“ autora Alije Kambera iz Tuzle, otvorena je u petak u galeriji Brodac.

Ovaj vrsni mladi umjetnik izložio je 500 radova i kolekcija umjetničkih djela Galerije Grundilo, zainteresiranima je omogućen je i live stream.

– Naslov izložbe „Ulica je otvoreni izvor“, a s obzirom da volim putovanja, bilježio sam sve što se nalazi na ulici. Ulica je moja inspiracija – kazao je Kamber.

Putujući kroz gradove sa svojom galerijom Kamber radom podsjeća na značaj percepcije ulice kao zajedničkog dobra, prati načine na koje se ona otkriva kao osnovni gradivni element javnog prostora, kako onog spoljašnjeg, gradskog, tako i unutarnjeg, ljudskog, on uspijeva prevesti njen jezik u dinamične vizualne i tekstualne kompozicije.

U novoj seriji „Ulica je Open Source“ on kreira kolaže fotografija brojnih crteža i natpisa na zidovima kraj kojih nomadski boravi Galerija Grundilo, ali ne izostavlja ni sami zid kao autonoman umjetnički element, skrečući pažnju na njegov život i postojanje u vremenu.

S obzirom da Galerija „Brodac“ više od godinu dana pruža utočište mnogim umjetnicima, prilagodila se ovoj izložbi pa će tokom dvije sedmice, dok izložba traje, nositi naziv „Grundilo u Brodcu“.

Direktor galerije Brodac Mak Hubjer, kaže da je Alija Kamber umjetnik s iznimnim zapažanjem, on je hodajuća galerija, a Izložba je prikaz njegovog rada, njegove percepcije života, time je dao veliki doprinos za scenu likovne umjetnosti.