Kultura

premijera

U Galeriji Collegium Artisticum video-instalacija Nore Lefe “Pauza”

22/08/2019

Po riječima direktora Festivala "Grad" Ibrahima Spahića, riječ je o izvanrednoj umjetničkoj, humanističkoj interpretaciji strašila koje je Lefe radila u formatu 3D, sa slikama savremenih gradova, i ukazuje na glavni urbani problem

U Galeriji Collegium Artisticum danas je premijerno prezentirana interaktivna video-instalacija umjetnice Nore Lefe pod nazivom “Pauza”, a koja je otvorena u okviru Međunarodnog festivala “Grad”.

Po riječima direktora Festivala “Grad” Ibrahima Spahića, riječ je o izvanrednoj umjetničkoj, humanističkoj interpretaciji strašila koje je Lefe radila u formatu 3D, sa slikama savremenih gradova, i ukazuje na glavni urbani problem.

– To je činjenica da živimo u jednom ritmu koji razara, a istovremeno daje nadu jer se ova strašila pretvaraju u jarbole koji grade sliku, čaroliju o mogućem životu u gradu, nekom novom pokretu – pojasnio je Spahić.

S obzirom na to da je Sarajevo grad festival, Lefa je odlučila da uradi još jedan rad o gradu Sarajevu i to interaktivnu video-instalaciju u kojoj je svako strašilo napravljeno vajarskim načinom i ubačeno u program.

– Nikada ne znamo šta će se desiti, odnosno, šta će strašilo učiniti, da li će se pokrenuti, jer nisu svi isti. To je jedna “pauza” grada Sarajeva, jedan moment koji će nakon “pauze” interpretirati gledaoci – kazala je Lefe.

Strašila imaju višeznačnu simboliku: mogu biti vojnici koji su negdje tu, strašilo koje je u nama a koje za sada spava, no može biti i građanin te Lefe ističe da je to u stvari pokret koji se interpretira kroz pauzu.

Spahić je podsjetio da je Nora Lefa arhitekta, vizualni umjetnik, profesor, učestvuje u umjetničkoj koloniji u Gazi Husrev-begovom Hanikahu i bit će joj dodijeljena diploma “Vitez umjetnosti okruglog stola kralja Arta”.

Treći Festival “Grad” je kreativno središte za slobodu izražavanja i sinergiju sa kulturama i civilizacijama svijeta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.