Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevska zima

U galeriji MAK biće postavljena izložba ilustracija Tatjane Burzanović

tatjana

Riječ je o 40 ilustracija koje su inspirirane indijskim pjesničkim djelom Bhagavad Gita koje je sastavljeno od 18 pjevanja i 700 strofa

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras (9. februara 2021. godine) u 17 sati bit će otvorena izložba ilustracija “Bhagavad Gite”, autorice Tatjana Burzanović iz Crne Gore.

Riječ je o 40 ilustracija koje su inspirirane indijskim pjesničkim djelom Bhagavad Gita koje je sastavljeno od 18 pjevanja i 700 strofa.

Autor Bhagavd Gite je Dvaipayana Vyasa (Veda Vyas). Pjesma opisuje razgovor Krišne i ratnika Arjune na bojnom polju. Djelo je stavljena je na početak šeste knjige (Bhišmaparavan) kao jedna od epizoda velikog indijskog epa Mahabharate.
Na istom mjestu u 17.30 sati bit će održan koncert benda “Premadhana” Darko Ostojić-harmonium, vokal, Dijana Vejo -mridanga, back vokal, Amir Muratović-mridanga, back vokal, Jadranka Stojković-karatali, back vokal, Samir Vejo-vulpersi, back vokal.

Izložba i koncert su dio programa ovogodišnjeg festivala Sarajevska zima.

Domaćin je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a autorica Tatjana Burzanović obratit će se prisutnim putem video-linka.

Tatjana Burzanović je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i magistrirala na temu: ”Interrelacija između pisma i tiska”. Doktorirala je na Fakultetu umetnosti u Beogradu, na temu „Imanentna logika simultane i sukcesivne umjetnosti-ilustracije Bhagavad Gite”.

Trenutno je radno angažovana na Univerzitetu Donja Gorica, u Podgorici kao dekan na Fakultetu za dizajn i multimediju. Posjeduje veliko iskustvo u oblasti grafičkog dizajna,grafike u arhitekturi i enterijera. Radila je kao umjetnički urednik,dizajner enterijera i grafički dizajner na različitim nivoima. Dobitnik je mnogih nagrada za svoja umjetnička i književna djela.

Objavila je knjigu ”Međuodnosi umjetničkih svjetova-ilustracije Bhagavad Gite”, uz podršku Ambasade Indije za Austriju i Crnu Goru u Beču.

Njena umjetnička filozofija, obuhvata poruke između umjetničkih svjetova (prostorne i vremenske umjetnosti).